Kávé

Coffee CFDs trading at Avatrade

A kávé egy lassan főzött folyadék, amely pörkölt kávébabból készül. A kávé egy kávécserje nevű zöld növényről szedett bogyó, amely trópusi éghajlaton több mint 70 országban nő, és az import túlnyomó többsége a fejlődő országokból származik. Világszerte naponta 3,4 milliárd csésze kávét fogyasztunk el. A termék iránti kereslet rendkívül magas

A kávékereskedés előnyei az AvaTrade-del

 • A kávé CFD-ügyletekre akár 200:1 arányú tőkeáttétel
 • Napi 17,5 órában kereskedhet a piacokon
 • A hét 5 napján, éjjel-nappal rendelkezésre álló ügyfélszolgálat 14 nyelven
 • Nemzetközileg szabályozott bróker

Kávékereskedési piac

A kávét először Etiópiában termesztették az 1400-as évek végén, a bogyókat megszárították, pörkölték, majd az aromát cseppfolyósították, hogy királyoknak és szultánoknak szolgálják fel. Így terjedt el és vált egyre népszerűbbé a kávébab a nyugati világban.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a kávé hat az anyagcserénkre, valamint hatásos az adenozin ellen, amely a fáradtságérzet kialakulásáért felelős vegyület. A kávé azt üzeni az agynak, hogy hagyja figyelmen kívül az adenozint, és ehelyett a véráramba adrenalint szabadít fel, így a szervezet éber, izgalmi állapotba kerül. Ez az a hatás, ami miatt a kávéra sokunknak rendszeresen szüksége van.

A kávétőzsdék többek között a Brazil kereskedelmi és határidős tőzsde (Brazilian Mercantile and Futures Exchange, BM&F), a NYSE Euronext, a Kansai árutőzsde (Kansai Commodities Exchange, KEX), az Intercontinental Exchange (ICE), a Multi Commodity Exchange (MCX) indiai árutőzsde, a Szingapúri árutőzsde (Singapore Commodity Exchange, SICOM), a National Commodity and Derivatives Exchange (NCDEX) indiai online árutőzsde, valamint a Tokiói gabonatőzsde (Tokyo Grain Exchange, TGE).

Szerződési feltételek:

 • A kávékereskedés időszaka: 9:15 – 18:29 (GMT)
 • Letét: 3,00%
 • Versenyképes spread
 • Minimális ügyletméret: 10
 • Szerződésméret: 100 font
 • Ticker szimbólumok: COFFEE_C
 • Árjegyzés: cent/font
 • A legkisebb árfolyammozgás: 0,0005 USD/font

A kávé árát befolyásoló tényezők

A kiváló minőségű arabica kávébabot nagyrészt Dél- és Közép-Amerikában termesztik, és magas árat kell érte fizetni. Ennek köszönhetően Brazília (amely évente több mint 2,7 millió tonnát termel) a világ legnagyobb kávéexportőr országává vált. Brazíliával az olcsóbb kávébabok, például a robuszta termelői vették fel a versenyt. A robuszta kávé iránt is magas kereslet alakult ki világszerte, és Vietnam lett a kávétermelésben Brazília vezető versenytársa, amely éves szinten több mint 1,65 millió tonna kávét termel. Vietnam a kávéexport világában a második helyen áll, mivel a robuszta kávébab 70%-kal olcsóbb, mint az arabica kávébab, így a tömegek számára is elérhetőbb.

A kávébab termelésében legfontosabb szerepe az időjárásnak és az éghajlatnak van. A termelés és a pörkölési folyamat adja a kávé jellegzetes ízét. Ha az időjárás nem optimális, ez befolyásolja a növény termesztését és termelését, ezáltal befolyásolja a kávé árát is. Ha a pörkölési folyamat rövidebb, a kávébabok savasabbak és keserűbbek, de olcsóbbak lesznek; míg a hosszabb pörkölés lágyabb ízt eredményez, és ez is hatással lehet az árra.

A kávé iránti kereslet azokban az országokban magas, ahol a legtöbb kávét fogyasztják: Finnországban a legmagasabb az egy főre jutó kávéfogyasztás, 9,6 kg/fő, Norvégiában 7,2 kg/fő, Hollandiában pedig 6,7 kg/fő.

A kávékereskedés megértése

Az AvaTrade-nél minden árucikknek megvan a saját ticker szimbóluma, szerződési értéke és letéti követelménye, illetve az árucikkel való kereskedéshez tisztában kell lennie minden kapcsolódó körülménnyel is, hogy végül ki tudja számítani lehetséges nyereségét és veszteségét.

Tegyük fel, hogy egy kereskedő 37 500 fontnak megfelelő pozíciót nyitott, ami az ICE standard szerződésmérete. Ha az ár 135,5 centről 140,7 centre változik fontonként, a szerződés pénzbeli értékének kiszámításához ki kell vonni a belépési árat a kilépési árból, megszorozni a pozíció méretével, és elosztani 100-zal, hogy megkapjuk az értéket USD-ban: (140,7-135,5)x37500/100=1950 $

A CFD-kereskedés megkezdése az AvaTrade-del

Kíváncsi, hogy merre mozdulnak el a kávépiacok? Akkor csatlakozzon hozzánk az AvaTrade-nél és kereskedjen kávé CFD-kkel! Használja ki a legjobb CFD-kereskedési lehetőségeket az iparágban vezető brókerrel!

Nyisson számlát most, vagy próbálja ki kockázatmentes demószámlánkat!