Mi teszi olyan népszerűvé az indexkereskedést?

Az indexekkel való kereskedés úgy nyújt kiegyensúlyozott módot a világ vezető pénzügyi piacain történő kereskedésre, hogy az egyes vállalatok részvényeinek teljesítményét nem kell elemeznünk.

Online indexkereskedés könnyedén

Az indexek online kereskedése kiváló módot nyújt arra, hogy a világ vezető pénzügyi piacain spekuláljon, és lépést tartson a vezető tőzsdékkel. Nyerjen betekintést a vezető részvények piacába ezen egyszerű mérőszám segítségével: az indexek értékét a vezető vállalatok részvényárfolyamaiból számítják ki.

AvaTrade részvényindex kereskedés

Az AvaTrade az online brókerek között a részvényindexek egész világot lefedő, egyik legszélesebb választékát kínálja. Csatlakozzon az AvaTrade-hez, hogy versenyképes spreadekkel, megbízhatóan gyors végrehajtással és tőkeáttétellel kereskedhessen részvényindexekkel online.

Mik azok az indexek?

A részvényindex CFD-k pénzügyi instrumentumok, melyek nyilvánosan kereskedett vállalatok mögöttes értékét képviselik. Az egyik vezető index az S&P 500, amely az Amerikai Egyesült Államok tőzsdéjén jegyzett vezető 500 vállalat egyesített értékét jelenti. Amennyiben ezen cégek részvényeinek összértéke emelkedik, az S&P 500 ára is emelkedik.

Vannak olyan indexek is, amelyek az NYSE-n kereskedett kisebb cégeket képviselik, például a Russell 2000 index, valamint a világ különféle tőzsdéinek indexei, a kínai China A50 és a japán NIKKEI indexektől Németország DAX és Hollandia AEXindexéig.

Részvényindexek a pénzügyi piacokon

A részvényindexek a kapcsolódó részvények bizonyos kosarait mérik és követik nyomon. A különböző főbb tőzsdéken folytatott több ezer részvénykereskedéssel az indexek a befektetők számára az általános piaci hangulat nyomon követésének és a saját részvényportfólióikkal történő összehasonlításnak pontos és hatékony módját biztosítják.

Az indexekkel való kereskedés, valamint ezek passzív befektetési stratégiákban történő alkalmazásának előnye az egyedi részvényekkel szemben az, hogy egy egész iparággal szembeni kitettséget biztosítanak. A befektetőknek nem kell részletesen elemezniük az egyes vállalati jelentéseket, csupán bika vagy medve pozíciót kell felvenniük, az általános piaci hangulat függvényében. Az indexek ármozgása emellett sokkal zavartalanabb is, mivel az egyes részvények szélsőséges áringadozás kiváltására nem képesek. Ez természetesen azt eredményezi, hogy az indexkereskedés volatilitása alacsonyabb.

Ugyanakkor, az egyes részvényekkel kapcsolatos tevékenység mennyisége elegendő volatilitást biztosít az indexeknek a kereskedők számára ahhoz, hogy számos nyereséges kereskedési lehetőséggel éljenek. Ez különösen igaz a napi kereskedőkre, valamint azokra, akik a hírek alapján történő ármozgást követik, mivel az indexek sok esetben mind a politikai, mind a gazdasági változások átfogó gazdasági hatásait tükrözik.

A kockázatkerülő és hosszú távú kereskedőknek az indexbefektetés egyszerű és hatékony diverzifikációt biztosít. A kockázat megsokszorozódását eredményező csupán néhány részvénybe történő befektetés helyett, az indexalapú ETF-ek a teljes tőzsdepiaccal szemben biztosítanak kitettséget, miközben csökkentik annak kockázatát, hogy kereskedési portfóliójára egyetlen vállalat negatív hatással legyen.

A jelenleg vezető indexek

Az AvaTrade 20 részvényindex CFD-t tartalmazó választéka az iparágban napjainkban legnépszerűbb és leggyakrabban kereskedett indexeket tartalmazza:

  • US500 – Az US500 értéke a Standard & Poor 500 indexen alapul, az 500 vezető amerikai székhelyű vállalat részvényárának összegzése
  • US30 – A Dow Jones indexen alapul, amely a NASDAQ-on és a New York-i tőzsdén (NYSE) kereskedett 30 legjelentősebb részvény árának súlyozott átlaga
  • US_Tech100 – Ez az ügylet a NASDAQ 100 inexen alapul, amely 100, NASDAQ-on kereskedett, nem pénzügyi vállalat értékét képviseli
  • FTSE 100 – Az FTSE 100 a 100 legnagyobb nyilvánosan kereskedett brit vállalat együttese
  • DJ EURO STOXX 50 – Az Euro Stoxx 50 az 50 legnagyobb európai vállalat részvényeinek értékét gyűjti össze
  • Kereskedési feltételekoldalunkon megtalálja az általunk kínált indexek teljes listáját, beleértve a spreadeket, kereskedési órákat és lotméreteket is.

Miért kereskedjünk CFD-kkel?

Az index CFD kereskedés az online kereskedő számára számos előnnyel jár. A CFD-kkel (Contracts for Difference, különbözeten alapuló ügylet) való kereskedés lehetővé teszi, hogy pénzügyi eszközöket vásároljon vagy adjon el anélkül, hogy ténylegesen birtokolná a mögöttes eszközöket. Ezek lehetnek árucikkek, részvények, vagy a részvényindex CFD-k esetében a mögöttes indexek értéke.

Egy kereskedő például vételi megbízást adhatCAC-40 indexre. Ha az index ára emelkedik, amikor eladni készül, megnyeri a vételi és eladási ár közötti különbözetet. Ha az ár csökken, a különbséget a kereskedő fizeti.

Mivel a kereskedő sosem birtokolja az eszközt, a költségek jóval alacsonyabbak, illetve nincsenek a shortolásra(rövidre eladás) vonatkozó korlátozások, és a befektetés esetében a tőkeáttétel akár 30:1-hez is lehet

Hogyan segíthet az AvaTrade

Ellátogathat Oktatás oldalunkra, hogy a CFD-kről többet tudjon meg. Lépjen be a Sharp Trader-be, egyedülálló, átfogó, online kereskedői oktató portálunkba.Még mindig vannak kétségei? Nézze meg ügyfeleink AvaTrade értékeléseit!

Legyen az AvaTrade a CFD brókere, és élvezze a szabályozott, díjnyertes brókerrel való kereskedés előnyeit!

Indexek - gyakran ismételt kérdések

Hogyan működik a tőzsdeindex?

A tőzsdeindex egy olyan pénzügyi mutató, amely az adott tőzsdén forgalmazott részvénykosár teljesítményét méri. Például az S&P 500 index az NYSE-n kereskedett 500 legmagasabb piaci értékkel rendelkező vállalatot tartalmazza. Az indexben általában minden részvény a piaci kapitalizációjának megfelelő súlyozott átlagot kap, amely az indexárra gyakorolt befolyása szintjét határozza meg. A tőzsdei indexárat a tőzsdén jegyzett részvények élő árfolyamának segítségével számolják ki, és bármely ingadozás a súlyozás alapján befolyásolja az index árát.

Miért fontos a tőzsdeindex?

A tőzsdeindex sok esetben a tőzsde egy bizonyos részét, például a legértékesebb vállalatokat vagy egy konkrét részt, mint például a pénzügyi szektort képviseli. Az indexek segítségével a befektetők értékelhetik, hogy mennyire egészségesek az üzleti tevékenységek és milyen ezek teljesítménye. Ezenkívül segítenek a beruházások megtérülésének becslésében és az új lehetőségek azonosítását célzó hosszú távú trendek meghatározásában is. A részvényindexek általában stabilabbak és kiszámíthatóbbak, ezért számos napi kereskedő a stabil trendek kihasználása érdekében választja az index CFD-k vételét és eladását, mivel így elkerüli az egyes részvényekkel való kereskedés többszörös kockázatát.

Melyik tőzsdeindex a legjobb mutató?

Minden tőzsdeindex a piac egy eltérő részének pénzügyi mutatójaként szolgál. A napi kereskedők előnyben részesíthetnek egy olyan indexet, amely a portfólióban szereplő piacok és országok eloszlása szempontjából releváns. Például az Egyesült Államok piacain a NASDAQ Financial-100 index lefedi a NASDAQ részvénytőzsdén jegyzett pénzügyi vállalatokat, míg az S&P SmallCap 600 az NYSE-n jelen lévő kis piaci kapitalizációval rendelkező vállalatok szegmensét méri. Ugyanakkor, amennyiben inkább európai részvényekkel kíván kereskedni, kereskedési portfóliójához a német DAX 30 vagy a francia CAC 40 jobb mutató és lehetőség lehet.

Mi a tőzsdeindexek elemzésének legjobb módja?

Minden egyes tőzsdeindex kicsit különbözik a többitől, ezért az index adatait, például az összetevőit, a súlyozását, a számítását és a kereskedési időt is tanulmányozni kell. Azoknak a tényezőknek, amelyek befolyásolhatják a részvényárakat, mint például a pénzügyi jelentések vagy a képviselt ágazatok, illetve az új szabályozások, jelentős hatásuk van az indexre. A gazdasági adatok, például a GDP, az értékelési devizanem mozgatásával szintén befolyásolhatják az árat. Technikai szempontból a trendek relatív stabilitása a támogatási és ellenállási szinteket a célárak és a megfordulási pontok megbízható mutatóivá teszi.

chatbot