Mik azok az indexek?

Csatlakozzon hozzánk az indexes kereskedés felfedezéséhez.
Tájékoztató útmutatónkból megtudhatja, hogyan hatnak ezek a benchmarkok
a kereskedésre és hogyan befolyásolják a kereskedési döntéseket.Az indexek olyan pénzügyi eszközök, amelyek célja egy részvénykosár általános árfolyam-teljesítményének nyomon követése.

Az index a változás mérésére statisztikai mérőszámot használ, hogy hatékonyan tükrözze az adott részvények általános teljesítményét.

Példaként az amerikai S&P 500-at említenénk meg,ami rendkívül jól ismert és népszerű index. Célja, hogy nyomon kövesse az Egyesült Államok tőzsdéin jegyzett 500 legnagyobb vállalat teljesítményét. Ha az S&P 500 ára emelkedik, az egyértelműen azt jelzi, hogy a teljes tőzsde bikapiac (emelkedő tendencia uralkodik), míg a csökkenő ár azt mutatja, hogy a piac általánosságban medvepiac (csökkenő tendencia jellemzi).

Az indexek a különböző régiókban, ágazatokban vagy bármely releváns réspiacon - összetételüktől függően - a tőzsdei teljesítmény referenciaértékei. Olyan kereskedők kedvelik ezeket az eszközöket, akik általános pozíciót szeretnének elfoglalni a piacokon, anélkül, hogy sok egyedi pozíciót kellene kezelniük.

Például, ha bikapiaci (optimista) hangulatot észlel az Egyesült Királyság piacával kapcsolatban, egyszerűen megvásárolhatja az egyik legfontosabb brit indexet, például az FTSE 100-at. Az egyszerűség mellett az indexeknek más előnyei is vannak, például:

 • Hatékony diverzifikáció
 • Széles piaci kitettség
 • Zavartalan árfolyammozgások
 • Magas likviditás

Hogyan állítják össze az indexeket?

Az indexet az összetevői határozzák meg, vagyis pontosabban azok a részvények, amelyekből áll. Az indexek lehetnek széles körűek, és egy adott iparágban a részvények széles skáláját tartalmazhatják, vagy kapcsolódhatnak egy meghatározott réspiachoz is. A különböző típusú indexek a következők:

 • Globális indexek
 • A globális tőzsdeindexek a világ különböző részeiről származó részvényekből állnak. Példa erre a Dow Jones Global Titans 50, amely az NYSE, az ASE, a Nasdaq, az Euronext, az LSE és a Tokiói Értéktőzsde 50 legnagyobb és legszélesebb körben forgalmazott részvényét követi.

 • Regionális indexek
 • A regionális indexek egy adott régióból, például Dél-Amerikából, Európából vagy Ázsiából származó részvényekből állnak. Példa erre az Euro Stoxx 50, amely 50 részvény teljesítményét méri az euróövezet 11 országában.

 • Nemzeti indexek
 • A nemzeti indexek egy országon belüli részvényekből állnak. Ilyen például az ASX100, amely az Ausztráliában jegyzett 100 legnagyobb részvény általános teljesítményét fedi le.

 • Ágazati indexek
 • Ezek az indexek egy adott iparágban vagy ágazatban kiválasztott részvények teljesítményét követik nyomon. A főbb ágazatok közé tartoznak a következők:

  • Energia
  • Technológia
  • Pénzügy
  • Ipar
  • Egészségügy

  Az ágazatok lehetnek olyan szélesek, mint az egészségügy, vagy olyan specifikusak, mint a biotechnológia. Példa erre a Global Cannabis Giants Index (BGCANG Index), amelyet a kannabisz iparnak kitett 20 legfontosabb tőzsdén jegyzett vállalat tőzsdei teljesítményének nyomon követésére hoztak létre.

  A tőzsdeindexek nagyon népszerűek, bár nem csak a részvények olyan eszközök, amelyek indexálhatók.

  Például a következőeszközökhöz is léteznek indexek:

  Az indexek lényege, hogy átfogó kitettséget biztosítanak a kereskedőnek a gazdaság vagy a piac bizonyos széles vagy szűk szegmenseivel szemben.


Hogyan számítják ki az indexek értékét?

Az indexeket olyan módon állítják össze, hogy likviditást, egyszerű ismételhetőséget és a piacokkal szemben maximális kitettséget biztosítsanak. A részvények bevonása vagy kizárása, valamint ezek indexben való súlyozása is meghatározott kritériumok alapján történik. A súlyozás arra vonatkozik, hogy egy adott részvény milyen mértékben járul hozzá a teljes indexhez.

A legtöbb esetben időről időre kiegyensúlyozást is végeznek, hogy az index az eredeti céljának megfeleljen. Létezhet egy speciális matematikai osztó vagy szorzó is, amely az index bizonyos befektetési céljainak megvalósítását biztosítja.

Az index árfolyama az összetevőitől függ. A részvények súlyozásának meghatározására általában két módszer létezik az indexekben:

1. Piaci kapitalizáció

A piaci kapitalizációval súlyozott indexet úgy alakítják ki, hogy a nagyobb piaci kapitalizációval rendelkező részvények szerepeljenek nagyobb súllyal. Például az „A” részvény, amelynek piaci kapitalizációja 10 milliárd dollár, nagyobb súlyt kap az adott indexben, mint a „B” részvény, amelynek piaci kapitalizációja 3 milliárd dollár.

A legtöbb fő indexet ezzel a módszerrel állítják össze. Lehetnek azonban eltérések, például olyan indexek, amelyek figyelembe veszik a piacra kibocsátott összes forgalomban lévő részvényt (szabadon lebegő piaci kapitalizációval súlyozott indexek), valamint teljes piaci indexek, amelyek mind az aktív, mind az inaktív részvényeket figyelembe veszik. A piaci kapitalizációval súlyozott indexek közé tartozik például az S&P 500, a TSX Index és a CAC40.

2. Árfolyam

Az árral súlyozott indexet úgy alakítják ki, hogy a legmagasabb árfolyammal rendelkező részvények - piaci kapitalizációtól függetlenül - nagyobb súllyal bírnak, mint az alacsonyabb árfolyammal rendelkező részvények. Az árral súlyozott indexre népszerű példa a DJIA (Dow Jones ipari átlag).

Az indexek összeállítása során más módszereket is alkalmaznak, mint például:

 • Egyenlő súlyozás - Az egyenlő súlyozású index egyenlő súlyokat ad az összes benne található részvénynek. Tehát, ha egy indexnek 10 összetevője van, akkor minden részvény súlya 10%.
 • Fundamentális súlyozás - A fundamentális alapon súlyozott index nagyobb súlyt ad a jobb alapokkal rendelkező összetevőknek. Például egy részvény nagyobb súllyal szerepelhet egy fundamentálisan súlyozott indexben, ha jobbak az olyan teljesítménymutatói, mint például az árfolyam-nyereség arány, a profit faktor és az osztalékkifizetések.

Leggyakrabban kereskedett indexek

Most Traded Indices Around the World


IndexOrszágKereskedési órák (GMT)Öt legnagyobb szektor súlyokJelentős összetevők
S&P 500US22:00-20:59 Technológia: 27%
Egészségügy: 14%
Pénzügyek: 12%
Tartós fogyasztási cikkek: 11%
Ipar: 9%
Apple
Amazon
Walmart
Meta
ExxonMobil
DJIA (Dow Jones Industrial Average)US22:00-20:59 Egészségügy: 20%
Pénzpiac: 20%
Technológia: 17%
Ipar: 14%
Tartós fogyasztási cikkek: 13%
Goldman Sachs
Home Depot
Visa
Microsoft
Caterpillar
Nasdaq 100US22:00-20:59 Technológia: 52%
Pénzpiac: 24%
Egészségügy: 15%
Tartós fogyasztási cikkek: 5%
Ipar: 3%
Adobe
Tesla
Airbnb
Starbucks
Apple
FTSE 100UK00:00-19:59Alapvető fogyasztási cikkek: 19%
Pénzpiac: 17%
Energia: 13%
Egészségügy: 12%
Nyersananyagok: 12%
Shell
Barclays
HSBC
AstraZeneca
British American Tobacco
DAX 40Germany00:15-19:59Ipar: 23%
Pénzügyi szolgáltatások: 17%
Technológia: 14%
Fogyasztási cikkek: 13%
Egészségügy: 10%
Siemens
Puma
Mercedes-Benz
BMW
Airbus
Nikkei 225Japan23:30-06:24 and 06:55-20:44Diszkrecionális fogyasztási cikkek: 20%
Ipar: 19%
Technológia: 19%
Egészségügy: 13%
Távközlés: 11%
Sony
Nippon
Mitsubishi
Softbank
Toyota

Mit jelent az indexkereskedés?

Az indexkereskedés egyszerűen a különböző indexek vételét és eladását jelenti. A kereskedők arra spekulálnak, hogy az adott index árfolyama emelkedni vagy esni fog, és ez alapján vesznek fel pozíciót. Egy index vételekor anélkül szerez kitettséget az index összetevőinek általános teljesítményével szemben, hogy ténylegesen megvásárolná az egyes részvényeket.

Hagyományosan az indexeket passzív befektetési eszközökként tartják számon, és különböző eszközökkel, például indexalapokkal és ETF-ekkel kereskednek ezekkel.

 • Indexalapok - olyan összevont befektetések, amelyek célja egy adott index teljesítményének nyomon követése. Az alap rendelkezik egy alapkezelővel, akinek kizárólagos felelőssége annak biztosítása, hogy az index nyomon követése hatékony legyen a hozamoknak való megfeleltetéshez. A legtöbb indexalap általában magasabb minimális befektetési követelménnyel rendelkezik, és vannak kezelési díjak is.
 • ETFs (elektronikusan forgalmazott alapok) - ezek hasonlóak az indexalapokhoz, mivel szintén olyan összevont befektetések, amelyek nyomon követik az index teljesítményét. Az ETF-ek azonban a tőzsdéken keresztül érhetők el, és ugyanúgy lehet velük kereskedni, mint a részvényekkel. Alapvetően ez azt jelenti, hogy egyszerűen megvásárolja az ETF egy egységét, és így szerezhet kitettséget annak összes összetevőjével szemben. Az ETF-ek és az indexalapok közötti legnagyobb különbség az, hogy az előbbieket a nap folyamán lehet megvásárolni és eladni (csakúgy, mint a részvényeket), míg az utóbbiakkal csak a kereskedési nap végén, meghatározott árakon lehet kereskedni.

Index CFD-k

Az indexekkel CFD-k formájában is lehet kereskedni. A CFD-k (különbözeti szerződések) pénzügyi származékos termékek (derivatívák), amelyek használatával a kereskedők anélkül spekulálhatnak a mögöttes eszköz árfolyamának változásaira, hogy bármilyen tulajdont szereznének

A kereskedő akár vásárol, akár elad, egyszerűen az index árfolyamára spekulál, és az emelkedő és csökkenő árfolyamokból is nyereségre tehet szert a kereskedés során. A CFD-k tőkeáttételes termékek is, ami azt jelenti, hogy a kereskedők alacsony tőkeösszeggel is jelentősen megnövelhetik kitettségüket a piacokon.

Az AvaTrade számos főbb országot, piacot és ágazatot lefedő index CFD-k széles választékát kínálja. Az AvaTrade-nél a legnépszerűbb indexek közé a következők tartoznak: US500, US Tech 100, CAC 40, DAX 30, UK100, Nikkei 225, China A50, Cannabis Index és még sok más…


Mi mozgatja az indexek árfolyamát?

Az indexek árfolyamát összetevőik árfolyamának változásai határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy az index teljesítménye és fő összetevőinek részvényárfolyama között erős összefüggés van. Az indexek árfolyamát elmozdíthatják a következő tényezők:

 • Általános piaci hangulat
 • Az indexek szerkezete lehetővé teszi, hogy az adott tőzsde vonatkozásában viszonyítási alapként szolgáljanak. Mivel több részvényből állnak, a piac általános hangulatát tükrözik. Így például, ha a piac általánosságban bikapiac, a mögöttes index árfolyama emelkedik.

 • Az index kiegyensúlyozása
 • A legtöbb indexet rendszeres időközönként kiegyensúlyozzák. A kiegyensúlyozás során új vállalatokat vonhatnak be az indexbe, míg másokat kizárhatnak belőle. A kiegyensúlyozás bizonyos összetevők súlyának megnövelését vagy csökkentését is jelentheti az indexen belül.

  A kiegyensúlyozás előzetes bejelentése és az új kiegyensúlyozás érvénybe lépése közötti időszakban az indexek ára a várható események függvényében igen volatilis lehet.

 • Ágazati teljesítmény
 • Egy ágazat teljesítménye befolyásolhatja egy index általános teljesítményét. Például a technológia körülbelül 27%-os ágazati súllyal szerepel az S&P 500 indexben. Ha az ágazat nehéz gazdasági feltételekkel szembesül, és a technológiai részvények árfolyama jelentősen csökken, ez az S&P 500 árának csökkenését is eredményezi.

 • Árucikkek ára
 • Az árucikkek különféle vállalatok sokféle gazdasági tevékenységéhez szükségesek. Számos index tartalmazza árutőzsdén szereplő társaságok részvényeit. Például a UK FTSE 100-ban az energia súlya körülbelül 13%. Ezért az árupiacon történő változások befolyásolhatják az index teljes árát

 • Politikai események
 • Általános referenciaértékként az indexek érzékenyen reagálnak a nagyobb politikai eseményekre, például a választásokra, a kereskedelmi háborúkra vagy az országok közötti konfliktusokra. Például az Egyesült Királyságban a Brexit volatilitássá tette az Egyesült Királyság indexpiacát.

Miért kereskedjen indexekkel?

Az indexek számos gyakorlati előnyt kínálnak a kereskedőknek. Ilyenek a következők:

 • Egyszerű diverzifikáció
 • Az indexek gyors módot nyújtanak portfóliója diverzifikálására. Például, az S&P 500 index kereskedésével valódi kitettséget szerez több vezető vállalat, például az Apple, az Amazon, a Tesla, a Meta, a Visa stb. részvényeivel szemben. Nem kell több egyedi részvényt vásárolnia ahhoz, hogy kitettséget szerezzen a vállalatok teljesítményével szemben.

 • Széles körű és célzott kitettség a piacokon

  Az indexek segítségével a kereskedők megszerezhetik a kívánt kitettséget a piacokon. Például kereskedhet egy olyan nemzeti indexszel, mint az ASX200, hogy kitettséget szerezzen az ausztrál vagy akár az ázsiai gazdaságokkal szemben. A másik megoldás, ha vásárol egy kisebb réspiaci, például árupiaci indexet, hogy az olaj- és aranypiacokkal szemben tegyen szert kitettségre.

 • Egyértelmű árfolyamtrendek
 • Az indexek árfolyamának viselkedése stabil és kiszámítható. Általában nem áll fenn a hirtelen bekövetkező, nagy árfolyam-ingadozások veszélye, mivel a teljes árfolyamot számos részvény befolyásolja.

  Csak a teljes piacot befolyásoló nagyobb események eredményeznek heves ármozgásokat, mint például a covid-világjárvány, amely lefelé tartó spirált eredményezett a piacokon.

  Az indextrendek általában hosszú távúak, ami megkönnyíti, hogy a kereskedők bármikor a megfelelő kereskedési stratégiát alkalmazzák.

 • Magas likviditás
 • Az indexek az állandó keresletnek és kínálatnak köszönhetően rendkívül likvid pénzügyi eszközök. Ez a likviditás biztosítja, hogy az adott kereskedési időszakok során alacsony spreadekkel és átlátható árakkal lehessen velük aktívan kereskedni.

 • Rengeteg hír
 • Mivel az indexek referenciaként szolgálnak, a hírekben a legszélesebb körben lefedett pénzügyi eszközök közé tartoznak. Általában nagyon könnyű információt találni bármely fő indexről.

  Ez a hatalmas hírmennyiség megkönnyíti, hogy a kereskedő benyomásokat szerezzen az indexhez kapcsolódó általános hangulatról, valamint azonosítsa a fontos technikai és fundamentális szempontokat.

  A következő lépése az indexek kereskedésében itt taláható! Ismereje meg az alapokat, fedezze fel a haladó tippeket és stratégiákat "Hogyan kereskedjen indexekkel" útmutatónk segítségével. Ismerje meg, hogyan kereskednek az indexekkel, mi befolyásolja az áraikat, mikor legideálisabb kereskedni velük, és elemezze egy példa segítségével az index-kereskedés.Mi egyszerűvé és hatékonnyá tesszük az index-kereskedés tanulását.

  Miért kereskedjen indexekkel az AvaTrade-nél?

  • Globális szabályozás
  • Az AvaTrade számos főbb joghatóságban rendelkezik engedéllyel és szabályozott, szerte a világon. Ez azt jelenti, hogy az indexekkel teljes nyugalommal, annak tudatában kereskedhet, hogy egy jó hírnevű és szabályozott brókernél kereskedik.

  • Többféle kereskedési platform
  • Használja ki az indexkereskedés rugalmasságát kényelmes platformjainkon, beleértve az MT4, az MT5, a WebTrader és az AvaTradeGO platformokat.

  • CFD kereskedés
  • Kereskedjen index CFD-kkel, és használja ki az akár 200:1 arányú tőkeáttétel kínálta előnyöket. Az index CFD-kkel mind a növekvő, mint az csökkenő piacokon nyereségre tehet szert.

  • Átfogó oktatási segédanyagok
  • Oktatóközpontunk rengeteg oktatási segédanyagot kínál, hogy segítsen felépíteni és fejleszteni indexkereskedési tudását és készségeit. Megismerheti a különböző indexek tulajdonságait és a legjobb stratégiákat, amelyeket felhasználhat az ezekkel az eszközökkel való kereskedés során.

  • Kedvező kereskedési feltételek
  • Kereskedjen a kívánt indexekkel átlátható árakon, alacsony spreadekkel és gyors végrehajtással.

  • Gyakorlati kereskedési források és eszközök

   Használja az AvaTrade praktikus kereskedési erőforrásait - a Trading Central segítségével több lehetőséget azonosíthat a piacokon, az AvaProtect pedig kockázati kitettsége csökkentésében lesz a segítségére.

  • Kiváló ügyfélszolgálat

   Forduljon szakértő és segítőkész ügyfélszolgálati munkatársainkhoz, akik gyors és professzionális megoldást nyújtanak a problémákra.

  • Kereskedés demószámlán

   Használja az AvaTrade demószámláját az index kereskedés tesztelésére, gyakorlására és finomítására. Ezután váltson valódi pénzes számlára, és kezdjen el pénzt keresni.


Készen áll az indexek kereskedésére? Nyisson most egy AvaTrade számlát!


chatbot