Technikai Elemzés

A technikai elemzés a múltbeli árfolyamadatok és grafikonok tanulmányozásával segíti elő a hatékonyabb döntéshozatalt.

Ne felejtse el, hogy a múltbeli teljesítmény nem mindig megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek!

FOREX PIACI TRENDEK

Három alapvető típusú trend létezik:

  1. Rövid távú
  2. Közép távú
  3. Hosszú távú

Először is meg kell határoznunk, hogy milyen fajta kereskedők/befektetők vagyunk. El kell döntenie, hogy hosszú ideig kívánja tartani pozícióit, vagy gyorsan akar adni-venni. Ez a döntés határozza meg, hogy milyen fajta grafikonokat kell majd használnia. A napon belüli kereskedők, és azok, akik gyorsan nyitják-zárják pozícióikat, napi és napon belüli grafikonokat használnak, nem úgy, mint a pozíciókat hosszabb időtartamig megtartó befektetők.

TÁMASZ- ÉS ELLENÁLLÁSSZINTEK

Támaszszint lehet például az előző időszaki lagalacsonyabb árfolyam. Ellenállásszint lehet például az előző nap legmagasabb árfolyama, közismertebb nevén a csúcs. Ha egy ellenállásszint átszakad, akkor általában támaszszintté válik, amikor a kereskedett instrumentum árfolyama ismét csökkenni kezd. Amikor az instrumentum árfolyama csökken, és átszakítja a támaszszintet, akkor ez az árfolyam lesz az új időszaki minimum. Ha a másik irányból nézzük, akkor ha egy instrumentum árfolyama átlépi az ellenállásszintet, akkor ez lesz az új időszaki maximum.

VISSZAHÚZÓDÁS

A visszahúzódás egy százalékos érték. Bármely adott kereskedési napon a megfigyelt/befektetett instrumentum általában visszatér előző napi kereskedési szintekre. Mindegy, hogy lefelé vagy felfelé. A leggyakrabban használatos érték ötven százalék. Használunk még ezen kívül egyharmados, 38%-os és kétharmados szinteket is.

TRENDVONALAK

Az elemzés megkezdésének legegyszerűbb módja a trendvonalak alkalmazásának elsajátítása. Először a grafikon két pontját összekötjük egy egyenessel. Növekvő trend kimutatásához kössön össze két egymás után következő minimumértéket, csökkenő trendvonalhoz pedig kössön össze két egymást követő csúcsot! Megfigyelhető, hogy egy adott trend folytatása előtt a piaci árfolyam visszahúzódik a trendvonalhoz. Amikor az árfolyam átlépi a trendvonalat, akkor az a trend végét jelzi. Minél hosszabb egy trendvonal, annál többször lett tesztelve, így annál nagyobb a jelentősége. Ne felejtsük el, hogy a trendvonal akkor válik érvényessé, amikor a piac háromszor kijelöli a szintjét.

MOZGÓÁTLAGOK

Vételi és eladási jelek keresésekor a mozgóátlagokat figyeljük. Ezek az átlagok megmutatják, hogy egy trend még érvényben van-e. Figyelem: a mozgóátlagok nem mutatják meg előre a trendfordulót. A kereskedők általában két mozgóátlagot használnak. A 20 és 40 napos mozgóátlagok szintje fölé vagy alá kerülő árfolyam nagyon népszerű figyelmeztető jelzés. A gyors kereskedők számára az 5 és 20 napos mozgóátlagok az igazán közkedveltek.

OSZCILLÁTOROK

A túlvett vagy túladott piaci feltételek azonosítására általában oszcillátrokat alkalmaznak. Ezek figyelmeztetik a kereskedőt, hogy a piaci árfolyam már túl sokat növekedett vagy csökkent, és irányváltozás várható. A kereskedők által használt legnépszerűbb oszcillátorok az RSI (Relative Strength Index) és a sztochasztikus oszcillátor. Ezek értéke 0-tól 100-ig terjedő skálán mozog. RSI: ha a mutató 70 felett van, akkor az instrumentum túlvett. Ha a mutató 30 alatt van, akkor túladott. A sztochasztikus oszcillátor esetében a túlvett állapotot a 80, míg a túladott állapotot a 20 jelzi.