Platinum

Platinum CFD Trading

Platinakereskedés az AvaTrade-del

Bár a platina megtalálható a meteoritokban, a Föld egyik legritkább fémeként tartják számon. A platinát 5 millió troy uncia mennyiségben bányásszák és állítják elő. Összehasonlításképpen: az aranyipar évi 85 millió troy unciát bányász ki, az ezüsipar pedig 547 milliót. Mindkét fémet ritkának tartják. Az AvaTrade platina CFD kereskedést kínál speciális előnyökkel:

  • Versenyképes spreadek a platinával és más nemesfémekkel való kereskedéshez
  • A platinára kedvező arányú tőkeáttétel
  • Manuális, félig vagy teljes mértékben automatikus kereskedést is választhat
  • Ügyletei eredményének maximalizálása érdekében különböző stratégiákat alkalmazhat
  • Mobiltelefonján, táblagépén vagy webes kereskedési platformon keresztül bárhol kereskedhet

A platina piaca

A platinát 50%-ban – talán még ennél kicsivel nagyobb mértékben is – az ékszeripar használja fel. Magas koncentrációja és összetevői miatt azonban a platina megfelelő olvasztásának és ékszerként való felhasználásának módszere csak az elmúlt évtizedekben alakult ki. A platina emellett a fosszilis üzemanyaggal működő motorok katalizátorainak fontos és szinte pótolhatatlan eleme. Más iparágak, mint például gyógyszeripar, is használnak platinát, de sokkal alacsonyabb mennyiségben. A napjainkban bányászott platina nagy része – kicsivel több mint 80%-a -, Afrikából származik. A fennmaradó mennyiség nagy része Oroszország és Észak-Amerika között oszlik meg.

A platinakereskedés globális, mivel a New York-i árutőzsde (New York Mercantile Exchange, NYMEX) mellett a Chicagói árutőzsdén (Chicago Board of Trade, eCBOT), és Ázsiában, a Tokiói árutőzsdén (Tokyo Commodity Exchange, TOCOM) is kereskednek vele. A platinapiacon 22:00 és 20:59 (GMT) között lehet kereskedni.

A platina árát befolyásoló tényezők

A platina ára az évek során nagy változásokat mutatott, és van néhány olyan tényező, amely hatással van az értékére:

  • Nem ritka, hogy a platina árát az arany árához hasonlítják. Amikor a pénzügyi piacok stabilak, a platina becsült értéke körülbelül kétszer annyi, mint az aranyé. Ugyanakkor, ha az arany ára emelkedik, a platináé csökken. Gyakran előfordul, hogy a két eszköz egymáshoz képest ellentétes irányba mozog – amikor az egyik ára emelkedik, a másiké csökken.
  • Mint korábban említettük, a platina nagyon ritka természeti erőforrás. Mint ilyen, az árát a kereslet és a kínálat befolyásolja; vagyis a kibányászott platina mennyisége a szükségletekhez kepest.
  • Egyediségének köszönhetően a legtöbbet bizonyos iparágakban használják fel. Ha az egyik ilyen ágazatban változás történik, az a platina árának jelentős elmozdulását okozhatja. Például, mint korábban említettük, a platinát motorokban használják. Ha a zöld energiákhoz kapcsolódó globális trend részeként a vállalatok csökkentik a fosszilis üzemanyaggal működő motorok használatát, a platina értéke csökkenhet.

Platina CFD kereskedés

A platinával nem valódi fizikai eszközként, hanem annak különbözetre vonatkozó szerződésével (CFD) kereskednek. Ez azt jelenti, hogy a kereskedő nem magát az eszközt vásárolja meg vagy adja el, hanem az adott instrumentum árának ingadozásából profitálhat. Bár a kereskedő nem a tényleges eszközzel kereskedik, a bróker a kereskedéshez az eszköz „valós” értékére vonatkozó jegyzést és műveleteket biztosít. A CFD-kereskedésnek vannak előnyei a közvetlen kereskedéssel szemben:

  • Az instrumentumok értéke bizonyos esetekben percek alatt megváltozhat. Ha valaki akkor rendelkezik platinával, amikor az értéke 1700 dollár, majd a piacon történő hirtelen változás következtében az értéke 1300 dollárra csökken, akkor 400 dollárt veszít az értékéből. Ekkor ez egy hanyatló eszköz, amelyet mások nem akarnak megvásárolni. Ugyanakkor, ha platina CFD-vel kereskedett, bármikor egyszerűen zárhatja a pozíciót. A platina CFD-kereskedés során a kereskedő köthet „hosszú” (long vagy vételi) és „rövid” (short vagy eladási) ügyleteket is.
  • A másik ok egyszerűen az ár. A platina drága, és egy egység megvásárlásához a kereskedőnek jelentős összeget kell fizetnie. A platina CFD-kereskedés során azonban a kereskedő akár 200:1 arányú tőkeáttételt is alkalmazhat, így csökkentheti a szükséges tőke összegét.

Kereskedjen platinával az AvaTrade-del

A platina egyedülálló fém, amellyel lehet kereskedni, de nem minden kereskedő számára megfelelő. A kereskedés előnyei azonban sok különféle kereskedőt vonzhatnak, és fontos, hogy csak olyan brókerrel kereskedjen, amely teljes mértékben szabályozott, így tudja, hogy pénzeszközei biztonságban vannak, valamint tisztességes és megfelelő szolgáltatásban részesül. A jó kereskedéshez elengedhetetlen a szabályozottság, illetve a kiválasztott brókernek mindezek mellett más megfelelő szolgáltatásokkal is rendelkeznie kell, mint például a könnyen használható kereskedési platform. Az AvaTrade számos instrumentumot, platformot és magas minőségű szolgáltatásokat kínál, így kiváló eredményeket érhet el a kereskedés során.