Szójabab

Trade Soybean CFDs with a leading broker at Avatrade.com

A szójababot az 1700-as években ismerték meg Európában, és azóta olaj- és fehérjeforrásként világszerte ismertté vált. Amerika adja a világ szójabab termelésének 55%-át, és a megtermelt mennyiség 37%-át exportálja, mivel a szója sok országban alapvető élelmiszerré vált.

A szójabab-kereskedés előnyei az AvaTrade-del

 • Szójabab CFD-kereskedés akár 200:1 arányú tőkeáttétellel
 • Napi 17,5 órában kereskedhet a piacokon
 • A hét 5 napján, éjjel-nappal rendelkezésre álló ügyfélszolgálat 14 nyelven
 • Nemzetközileg szabályozott bróker

Szójabab-kereskedési piac

A legtöbb termesztett szójababot étkezési célokra, az olaj kinyerésére használják fel. A szójadarát, amely az olaj kinyerése után visszamarad, a mezőgazdaság hasznosítja takarmányként az állatállomány számára.

A szójababbal nyílt kikiáltásos formában és elektronikusan egyaránt kereskednek, az érintett tőzsdék a következők: CME Group Chicagói árutőzsde (Chicago Mercantile Exchange (CME), e-CBOT), National Commodity and Derivatives Exchange (NCDEX) indiai online árutőzsde, Buenos Aires-i határidős és opciós tőzsde (Mercado a Termino de Buenos Aires, MATBA), Dalian Commodity Exchange (DCE) kínai határidős tőzsde, Brazil kereskedelmi és határidős tőzsde (Brazilian Mercantile and Futures Exchange, BM&F), Kansai árutőzsde (Kansai Commodities Exchange, KANEX) és Tokiói gabonatőzsde (Tokyo Grain Exchange, TGE). Az AvaTrade-nél egész szójababbal is lehet árucikként kereskedni.

Szerződési feltételek:

 • A szójabab-kereskedés időszaka: 01:00-13:44 és 14:30-19:14 (GMT)
 • Letét: 3,00%
 • Versenyképes spread
 • Minimális ügyletméret: 1
 • Szerződésméret: véka (100)
 • Ticker szimbólumok: nyílt kikiáltásos kereskedés: S (CBOT); Elektronikus: ZIS (eCBOT)
 • MT4 szimbólum: SOYBEAN
 • Árjegyzés: cent/véka
 • A legkisebb árfolyammozgás: 0,25 cent/véka

A szójababpiacon a kereskedés rendkívül volatilis lehet, mégis ez az egyik leglikvidebb termék az árutőzsdei határidős piacon, amelyet a kukorica majd a földgáz követ.

A szójababnak két fő mellékterméke van: a szójaolaj és a szójadara, és mindkettő saját kínálati és keresleti árakkal rendelkezik, amelyek befolyásolják a határidős árakat.

A probléma megoldására a szójakereskedés során sok kereskedő alkalmazza az ún. „crush spread” stratégiát, amely azt jelenti, hogy egy szójadara kontraktust vásárolnak, és egy szójaolaj kontraktust adnak el, ezáltal csökkentik a piaci kitettségüket és fedezik a befektetésüket.

A kereskedőknek ajánlott figyelemmel kísérniük a napi szójabab-árfolyamgrafikonokat, hogy felismerjék a hirtelen piaci változásokat és a jövőbeli trendeket a szójával való kereskedés során.

Az árat befolyásoló tényezők

Mezőgazdasági árucikként számos tényező befolyásolja a szójabab árát. A legtöbb mezőgazdasági termény éves hozama az időjárástól függ. A betakarítás előtti kedvezőtlen időjárás a kínálat csökkenését eredményezi, így a szója ára magasabb lesz. A szóját érinti egy mezőgazdasági kártevő is, az ún. szójarozsda – egy gombás betegség, amely az utóbbi időben csökkentette a termelés mennyiségét.

A szójatermékek fő gyártói az Egyesült Államok, Brazília, Argentína, Kína és India. Ezek az országok adják a globális termelés 90%-át. Az Egyesült Államok a vezető gyártó, 108 millió tonnás termeléssel, a második helyen Brazília 86,8 millió tonnával áll. A harmadik 53,4 millió tonnával Argentína. A legfontosabb importőrök Kína, amely az import több mint 41%-át teszi ki, Európa importja pedig 22%.

A szójatermékek iránti kereslet általános növekedésének köszönhetően, amelynek oka többek között a népesség növekedése és a gazdasági fejlődés, a szójafogyasztás 75%-át az állati takarmányozás teszi ki. A kereskedelemben a szójából előállított olaj és fehérje a legfontosabb.

Az összetétel az éghajlattól és a helytől, valamint a termék termesztésének módjától függően változik. Ázsia jelenleg a szójatermékek legnagyobb fogyasztója, mivel a húst és a tejet szójababbal helyettesítik, tofu és szójatej formájában.

Tippek a szójabab-kereskedéshez

Mivel ez az árucikk nagyon volatilis, kiemelten fontos, hogy a kereskedők az egyes országok tekintetében figyeljenek az időjárási viszonyokra és más külső tényezőkre, amelyek közvetlenül befolyásolják a növénytermesztést. Ezek a hatások konkrét területekre korlátozódnak és nem szabályozhatók, de hatással vannak a szója árára. Az egyes piaci trendek tisztázásához technikai indikátorok, például mozgóátlagok használata javasolt. A kereslet gyakran más növények vagy helyettesítő termékek hiányától függ. Például, ha a húskészítmények ára csökken, a szójatermékek iránti kereslet is csökkenhet; illetve az is csökkentheti a szója keresletét, ha az állatállomány számára több gabona áll rendelkezésre.

Csatlakozzon most és kereskedjen szójababbal, valamint több mint 250 instrumentummal, és ehhez a hét öt napján, éjjel-nappal, az Ön nyelvén is elérhető ügyfélszolgálatunk is rendelkezésre áll.