Búzakereskedés

Wheat CFD Trading - Trade Soft Commodities at AvaTrade

A búzát az egész világon termesztik, és az egyik legfontosabb élelmiszer-alapanyagként mindig is a befektetők érdeklődésének középpontjában állt. A kereskedők a búza határidős CFD-ügyletekkel úgy vehetnek részt a mezőgazdasági piacokon, hogy nem kell ténylegesen búzát birtokolniuk.

Búzakereskedési piac

A búzával való árucikk-kereskedés több tőzsdén is lehetséges, de két olyan fő tőzsde van, ahol a búza határidős ügyleteket jegyzik: a Chicagói árutőzsde (Chicago Board of Trade, CBOT) és az NYSE Euronext (Euronext). A határidős búza árakat USD-ban és centben (USD) jegyzik, illetve véka egységben adják meg.

A búza kereskedésének ideje és egyéb kereskedési információk:

 • A búzakereskedés időszaka: 01:00-13:44 és 14:30-19:14 (GMT)
 • Letét: 3,00%
 • Versenyképes spread
 • Minimális ügyletméret: 1
 • Szerződésméret: 100 véka
 • Ticker szimbólumok: nyílt kikiáltásos kereskedés: W (CBOT esetében) Elektronikus szimbólum: ZW
 • MT4 szimbólum: WHEAT
 • Árjegyzés: cent/véka
 • A legkisebb árfolyammozgás: 0,25 cent/véka

A búza az egyik meghatározó élelmiszer-alapanyag, ami a zord éghajlaton is megterem. A búzatermelés másik előnye, hogy a gabona viszonylag rövid idő alatt betakarítható. A termelt mennyiség tekintetében a búza a kukorica után a második helyet foglalja el és a világ árutőzsdei hálózatának kulcsfontosságú eleme. Ezek a tényezők hozzájárulnak az áru iránti növekvő kereslethez.

A búza árát befolyásoló tényezők

Mint minden árucikk esetében, itt is számos tényező befolyásolja a gabona piacát. A búza betakarításában az egyik legfontosabb szerepe az időjárásnak van. Bár a búza ellenálló gabona, a nagy aszályok vagy árvizek negatívan befolyásolják a kínálatát, ami az összes búzatermék betakarítási/termelési folyamatát is megnehezíti, és ezáltal megnöveli a búza árát a piacon. A legtöbb búza határidős ügylet diagramja a termékek keresletének emelkedő tendenciáját mutatja, azonban az olyan tényezők, mint az importra vonatkozó kormányzati politika változása, befolyásolhatják a búzakereskedelmet és a búza kereskedelmi árát.

Az új mezőgazdasági technológiák is hatással lehetnek a búza kereskedelmi árára, mivel a termelési költségek a gabona betakarítási módjától függően változhatnak, így, ha felesleges mennyiség áll rendelkezésre a termékből, az átmenetileg csökkentheti az azonnali árakat. A búzával versengő árucikkek, mint például a kukorica és a rizs, keresletének és árának változásai is közvetlen hatással vannak a búza árára.

A világ legnagyobb búzatermelői között az Európai Unió évi 160 012 ezer tonna búzával, Kína (130 190 ezer tonna) és India (86 530 ezer tonna) is megtalálható.

A legnagyobb keresletet és búzafogyasztást azok az országok mutatják, amelyekben többnyire magasak az élelmiszerárak, ezek általában szegényebb országok; illetve az állattenyésztés búzafogyasztása magas azokban az országokban, amelyek a hús, vagy a búza melléktermékeivel takarmányozott állatok importjából és exportjából élnek.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a búzafogyasztásra minden országban közvetlen hatással van az is, ha egy versenytársnak számító termék elérhetősége vagy ára csökken.

A legnagyobb búzafogyasztók Kína, évi 124 000 (ezer tonna) fogyasztással, India évi 123 725 (ezer tonna), és Ausztrália, ahol a búzát a hatalmas állatállomány takarmányozása során használják fel.

Tippek a búzakereskedéshez

A búza termelői és vásárlói egyaránt a búza határidős ügyletek vásárlásával és eladásával kezelhetik a búzához kapcsolódó árfolyamkockázatot. Ezzel a búzakereskedési stratégiával a termelők rövid fedezeti ügyleteket alkalmaznak a búza eladási árának rögzítésére, míg a vásárlók a búza beszerzési árának biztosítására hosszú fedezeti ügyleteket kötnek.

A kereskedők viszont a búza árának mozgásából származó nyereségért vállalják a fedezeti ügyletet kötő felek által került árfolyamkockázatot. Ha az árak emelkedését várják, a kereskedők megvásárolják az árut, ellenkező esetben pedig az eladásra spekulálnak. A kereskedők úgy tarthatnak lépést az árucikket érintő változásokkal, ha figyelemmel kísérik a búzakereskedéssel kapcsolatos híreket.

A gabonakereskedelem közvetlen pozitív vagy negatív hatással lehet a búzára, mint a CFD mögöttes eszközre is. Ha a spekulánsok azt feltételezik, hogy a versenytárs termék ára emelkedik vagy csökken, akkor ez közvetlenül befolyásolja a búza árát.

A szezonális fogyasztás és termelés befolyásolja ezeket a piacokat, ezért is fontos, hogy a gabonakereskedők naprakész információkkal rendelkezzenek az időjárás-előrejelzésekről, valamint a búzatermelő országokat közvetlenül érintő politikai és kormányzati tényezőkről. Ez a legjobb mód arra, hogy teljes képet kapjanak az árucikkek egy bizonyos időkereten belüli, előre jelzett mozgásáról.

A búzakereskedés előnyei az AvaTrade-del

 • Akár 200:1 arányú tőkeáttétel a búza CFD-kereskedésre
 • Napi 17,5 órában kereskedhet a piacokon
 • A hét 5 napján, éjjel-nappal rendelkezésre álló ügyfélszolgálat 14 nyelven
 • Nemzetközileg szabályozott bróker

Csatlakozzon a brókerhez, amely úttörő szerepet töltött be a búza CFD-kereskedésben, valamint több mint 250 instrumentumot kínál a kereskedéshez. Az AvaTrade díjnyertes bróker, mely teljes mértékben szabályozott, és csúcsminőségű szolgáltatásokat, valamint fejlett technológiával rendelkező platformokat biztosít.