A Limitáras és Stop megbízások magyarázata

Mi az a limitáras megbízás?

A limitáras megbízás olyan megbízás, melyet nyitott vagy függőben lévő megbízásra lehet alkalmazni. Nyitott pozíció esetén a megbízás akkor zárul, ha az eszköz eléri az előre meghatározott értéket, így nyereséges kereskedést biztosít. Ezek a megbízások „profitkivét” megbízásokként is ismertek.

A limitáras megbízások abban is segíthetnek a kereskedőknek, hogy egy eszközt egy meghatározott vagy annál jobb áron vásárolhassanak meg, vagy adjanak el. Az ilyen limitáras megbízásoknak két formájuk van: Limitáras vételi megbízás és Limitáras eladási megbízás.

A Limitáras vételi megbízás egy eszköz előre beállított, vagy annál alacsonyabb áron történő vételét, míg a Limitáras eladási megbízás egy eszköz előre beállított, vagy annál magasabb áron való eladását jelenti.

Ezek a megbízások rendkívül fontosak a befektetőknek, és is gyakran használják ezeket, mivel lényeges szerepet töltenek be a kereskedés kockázatainak csökkentésében, és biztosítják a nyereséget.

Limit & Stop Orders

Hogyan működnek a Limitáras megbízások?

Limitáras vételi megbízás

A limitáras vételi megbízás függőben lévő megbízás egy eszköz vételére, amennyiben annak értéke a meghatározott értékre, vagy az alá csökken. A kereskedő akkor nyit Limiáras vételi megbízást, ha azt gondolja, hogy az eszköz értéke a pozíció megnyitását követően emelkedni fog.

Limitáras eladási megbízás

Az limitáras eladási megbízás függőben lévő megbízás Eladási pozíció nyitására, amennyiben az eszköz értéke a meghatározott értékre, vagy a fölé nő. A kereskedő akkor nyit Limitáras eladási megbízást, ha azt gondolja, hogy az eszköz értéke a pozíció megnyitását követően csökkenni fog.

Vételi stop megbízás

A vételi stop megbízás függőben lévő megbízás egy eszköz vételére, amennyiben annak értéke a meghatározott értékre, vagy a fölé nő. A kereskedő akkor nyit vételi stop megbízást, ha azt gondolja, hogy az eszköz értéke a pozíció megnyitását követően tovább emelkedik.

Eladási stop megbízás

A eladási stop megbízás függőben lévő megbízás Eladási pozíció nyitására, amennyiben az eszköz értéke a meghatározott értékre, vagy az alá csökken. A kereskedő akkor nyit Eladási stop megbízást, ha azt gondolja, hogy az eszköz értéke a pozíció megnyitását követően tovább csökken.

Mik azok a Stop limitáras megbízások?

A stop limitáras megbízás a stop és a limitáras megbízás kombinációja. Stop limitáras megbízás esetén, ha egy bizonyos stop ár elérésre kerül, a megbízás limitáras megbízássá válik, és az eszköz egy bizonyos, vagy annál jobb áron kerül vételre vagy eladásra. Ezek a megbízások hasonlók a stop limitáras jegyzett ár, vagy a stop jegyzett ár megbízásokhoz. Az ilyen típusú megbízások azoknak a kereskedőknek és befektetőknek ideálisak, akik előnyben részesítik a stop megbízásokat és limitáras megbízásokat is tartalmazó ügyleteket.

Hogyan használjuk a Limitáras és Stop megbízásokat?

Limitáras megbízás

  1. Keresse meg a megbízást a Nyitott pozíciók ablakban, és kattintson rá a jobb gombbal. Válasszon limitárat és állítsa be a megbízáson igényei szerint.
  2. A kívánt pozíció oszlopában válassza a limitár oszlopot és kattintson rá. Ezt követően adja meg a limitáras megbízás beállításait.
  3. A kereskedés fülön válasszon limitárat. Kattintson a kívánt pozícióra a Limitáras megbízás beállítása (Set Limit Order) ablakban. Ezt követően adja meg a limitáras megbízás beállításait.

Miért hasznosak a Stop és Limitáras megbízások?

A limitáras és stop megbízások kockázatkezelési eszközként hasznosak; csökkentik annak szükségességét, hogy a befektető naponta belépjen számlájába, és nyomon kövesse pozícióit.

A stop és limitáras megbízások nagyon hasznosak a nagyobb piaci események hirtelen bekövetkezésekor. Ezek az események általában meglepetésként érik a kereskedőket; ugyanakkor, ha az adott esemény kereskedését a legrosszabbal fenyegetné, ügyletei biztonságos ellenőrzés alatt állnak, nyeresége zárolásra, vagy pozíciója bezárásra kerül.

Ha Ön a platformon tartózkodik, amikor egy nagyobb esemény történik a gazdaságban, a limitáras vagy stop megbízás minden manuális műveletnél gyorsabban végrehajtásra kerül.

Megbízások zárása

Míg a stop és limitáras megbízások megbízás nyitásnak tekintendők, a nyitott pozíciók zárására kétfajta megbízás van használatban – kockázatkezelés szempontjából mindkettő lényegesebb. Ezek a Stop loss és a Take profit (profitkivét) megbízások.

Mi az a Take profit (profitkivét) megbízás?

A take profit (profitkivét) megbízás nyitott pozícióra állítható be, és egy előre meghatározott, a jelen piaci árnál kedvezőbb árfolyamon zárja az ügyletet. Ennek célja, hogy zárja a pozíciót azon az árfolyamon, amit a kereskedő a „legjobb lehetséges forgatókönyvnek” vél, így biztosítva az általa feltételezett maximális nyereséget a trend megfordulása előtt.

Hogyan működik a Take profit (profitkivét) megbízás?

A Take profit (profitkivét) megbízás automatikusan életbe lép, amikor egy eszköz értéke eléri az előre meghatározott szintet. Ha egy részvény ára 100 $ és emelkedik, a kereskedő gondolhatja, hogy 120 $-nál magasabbra – a pontra, ahova profitkivét megbízását helyezi – nem emelkedik, mielőtt megfordul. Fordított esetben, ha a részvény csökken, és azt gondolja, hogy a maximális nyereség az eladási megbízáson 80 $-on lesz, ide helyezi a profitkivét megbízást a short pozíción. Amint az eszköz eléri a megadott szintet, a platform zárja a pozíciót, függetlenül attól, hogy az eszköz trendje a továbbiakban melyik irányba mozog.

Mik azok a Stop loss megbízások?

A Stop loss megbízások nyitott pozícióra állíthatók be, és egy előre meghatározott, a jelen piaci árnál kedvezőtlenebb árfolyamon zárják az ügyletet. A Stop loss megbízás használatának célja, hogy korlátozza az ügyleten keletkező lehetséges veszteséget. A Stop loss megbízások az eszköz hirtelen árzuhanása esetén megóvják a befektetőt a súlyos veszteségektől.

Hogyan működnek a Stop loss megbízások?

A Stop loss megbízások automatikusan bezárják a pozíciót, amikor az eszköz ára elér egy bizonyos pontot. Például, ha a részvény ára 100 $, a befektető 75 $-ra stop loss megbízást állíthat be. Így, ha az ár eléri a 75 $-t, vagy az alá esik, ez a befektető részvényeire egy automatikus piaci eladási megbízást ad. Ebben a példában ez a befektető veszteségét 25%-ra korlátozza.

Bár a fentiek a vételi megbízásokhoz kapcsolódnak, a Stop loss Eladási megbízásokra is alkalmazható. Ebben az esetben a pozíció zárul, ha az eszköz értéke a meghatározott szint fölé nő.

Mik azok a Követő stop megbízások?

A Követő stop megbízások nyitott pozícióra vonatkozó megbízások. Ez a fajta megbízás lehetővé teszi, hogy a kereskedő a stop loss pontot a piaci ártól meghatározott árréssel való távolságra állítsa be. Így, ha az ár a nyitott pozíció számára kedvezően mozog, a stop pont ennek megfelelően változik, ugyanazt a beállított árrést tartva a stop loss és a piaci ár között.

Limitár és Stop beállítása Piaci és Belépési megbízásokkal

A Piaci vagy Belépési megbízás beállítása során a limitáras és a stop vagy a követő stop megbízásokat előre is be lehet állítani. Ellenőrizze az előre meghatározott Stop/limitáras lehetőségeket és állítsa be igényei szerint.

Hol láthatom megbízásomat?

Megbízása a Terminál ablakban a Kereskedés fülön jelenik meg.

A Stop loss és/vagy Take profit (profitkivét) esetében ezek az adott oszlopban láthatók. Nyitási megbízások (Limitáras/stop vételi/eladási/OCO) megbízások esetén a megbízás megjelenik, de az érték eléréséig nem kerül aktiválásra. A nem aktivált pozíció esetében a Profit oszlop üres. A meghatározott belépési árfolyam az első (baloldali) Ár oszlopban jelenik meg.

Az MT4 letöltése és telepítése után tanulja meg, hogyan állítson be limitáras és stop megbízásokat a Forex és a CFD kereskedésben az automatizált kereskedés végrehajtásához.

Jogi nyilatkozat:
Az AVA garantálja, hogy minden limitáras megbízás a megadott árfolyamon kerül végrehajtásra, nem jobb árfolyamon. Az AVA ezt a Stop loss és a Követő stop megbízások esetében nem garantálja. Ha a piac hirtelen mozdul, és egy adott eszköz jelenlegi ára meghaladja az ügyfél Stop loss vagy Követő stop árfolyamát, a megbízás a következő elérhető áron kerül végrehajtásra.