Az egyik törli a másikat (OCO)-megbízás – Egy megbízás két eredményért

Előfordul, hogy az életben csak az egyik vagy a másik dolgot kaphatjuk meg, de nem lehet egyszerre mindkettő a miénk. Lehet kint napos idő, vagy felhős és esős. Nem lehet mindkettő. Most tegyük fel, hogy van 20 dollárja. Úgy dönt, hogy esernyőre költi, ha esik, vagy napszemüvegre, ha napos az idő. Felkészült mindkét lehetőségre, de csak az egyik valósul meg. Ha kint süt a nap, akkor a napszemüveget kapja, de az esernyőt nem, és fordítva.

Ha ezt az analógiát a pénzügyi piacokra alkalmazzuk, akkor jobban megértheti „az egyik törli a másikat” (OCO)-megbízás mögötti elképzelést.

Ezzel a kereskedési megbízással a befektető tervet készít mindkét esetre: ha a kereskedett eszköz értéke emelkedik vagy csökken.

Mit jelent „az egyik törli a másikat” (OCO)-megbízás?

Egyszerűen megfogalmazva, az OCO-megbízás pontosan azt jelenti, aminek hangzik. Ez a kereskedő által adott olyan utasítás, amely automatikusan kényszeríti az egyik piaci megbízást a leállásra, ha egy másik éri el először a célját. Általában a két megbízástípus a stop-loss (veszteségstop) és a take-profit (profitkivét).

Egyik törli a másikat (OCO) megbízás

Az OCO-megbízás feltételes megbízásokat jelent, párban. Ha az egyik megbízás teljesül, akkor a másik megbízás automatikusan törlődik. A kettős megbízások (általában egy stop és egy kimit megbízás) a legtöbb felhő alapú kereskedési platformon rendelkezésre állnak. Amikor egy ügylet eléri a stop vagy limitárat és a megbízás végrehajtásra kerül, a partner megbízás automatikusan törlődik.

Miért használ egy kereskedő OCO-megbízást?

A kockázat minimalizálás érdekében sok kereskedő használja az OCO-megbízásokat a pozícióba való belépéskor.

OCO megbízások

Ugyanakkor az OCO-megbízások alkalmazásának leggyakoribb oka, hogy ez egy jó kilépési stratégia. Például, ha van egy nyitott pozíciója egy olyan eszközre, amelyről úgy gondolja, hogy az árfolyama csökkenni fog, akkor, ha mégis emelkedne, az OCO-megbízással nyereségre tehet szert – miközben ugyanabban a megbízásban el is adhatja, ha egy előre meghatározott szintre esik. Bármelyik is következik be előbb, az annak megfelelő megbízás kerül végrehajtásra.

Az egyik törli a másikat (OCO) megbízás beállítása

Példa az OCO-megbízásra

Egyik törli a másikat megbízás beállítása egy létező belépési megbízásra

Tehát, ha a Tesla részvényeivel 100 dolláron kereskednek, és úgy gondolja, hogy az elektromos autógyár süllyedőben van, akkor veszteségei csökkentése érdekében 99 dollárra állíthatja be a hagyományos stop-loss megbízást. Az OCO-megbízással beállíthatja, hogy 99 dollárért adja el, és ugyanakkor azt is, hogy 101 dollárért adja el. Az utóbbi esetben profitot termelne. Bár az első esetben veszteséget könyvelne el, legalább az OCO-megbízás lehetőséget adott arra, hogy nyereséget szerezzen egy visszaesőben lévő részvényen. Bármelyik eset következik be előbb, annak megfelelően zárul a megbízása.

Take-profit (profitkivét) kontra stop-loss (veszteségstop)

Sok kereskedő akkor is alkalmaz ugyanezen okból OCO-megbízást, ha az eszköz nem medvepiacon kereskedik – mert így előre két különböző eredmény határozható meg. Élvezheti a nyereséget, ha az eszköz értéke emelkedik. Ezt nevezzük „take-profit” (profitkivét) megbízásnak. Ugyanakkor, használható egy megbízás a kockázat csökkentésére, ha az árfolyamszint csökken. Ezt inkább „stop-loss” (veszteségstop) megbízás néven ismerik.

Egy másik eset, amikor egy kereskedő OCO-megbízást alkalmazhat, ha vásárol, amikor egy eszköz a jövőben előre meghatározott árfolyamszintet ér el, és elad, ha ugyanaz az eszköz a jövőben egy másik előre meghatározott árfolyamszintet ér el. A két lehetséges eredmény mindegyike egy OCO-megbízással egyetlen kattintással beállítható. Ezt a stratégiát gyakran olyan volatilis részvények esetében alkalmazzák, ahol az árfolyamszintek nagymértékű ingadozásokra hajlamosak.

Összefoglaló

Ha az egyik megbízás teljesül, a másik automatikusan törlődik. Ez ilyen egyszerű! Mint korábban említettük, sajnos nem lehet egyszerre napos és felhős is az idő. Ha azonban az OCO-megbízás elveit alkalmazza, akkor mindkét lehetséges helyzetből a legjobbat hozhatja ki.

Bár az intelligens befektetők remélik, hogy részvényeik értéke emelkedni fog, tervet készítenek arra az esetre is, ha mégsem az történik. Általában ez a terv egy OCO-megbízás.

Az AvaTrade kereskedési platformjain használhat OCO-megbízásokat. Kezdje meg a kereskedést több ezer mögöttes eszközzel, és használja az optimalizálási stratégiák széles választékát… beleértve az OCO-megbízásokat is!