Online Devizakereskedés

A devizakereskedés a leglikvidebb és legnagyobb piac a világon. Tulajdonképpen egy piac sem hasonlítható össze ezzel a rendkívüli mértékű kereskedési forgalmat lebonyolító piaccal. A becslések szerint a devizapiacon napi 5 trillió $ értékű forgalom bonyolódik, ami messze meghaladja a világ összes részvénypiacának az értékét.

A devizakereskedés alapjai

A devizapárokkal való kereskedés során lényegében az egyik devizanemet megveszi, a másikat pedig eladja. Egy egyszerű példával szemléltetjük azt, hogy ez hogyan működik: az EUR/USD devizapárral sűrűn kereskednek. Az EUR az eurót jelöli, az USD pedig az amerikai dollárt jelöli. A fenti devizapár esetében az EUR a bázisdeviza, az USD pedig a jegyzett deviza.

Erre az arányra egy egységként tekintünk annak ellenére, hogy két különálló devizanemet foglal magában. Más szóval Ön az EUR/USD devizapárral kereskedik, nem pedig euróval vagy amerikai dollárral.

És most számok hozzáadásával pontosítsuk tovább a devizakereskedésnek ezt az egyszerű példáját. Ha például az EUR/USD árfolyama 1,25345, az azt jelenti, hogy 1 € 1,25 $-t ér. Tehát az euró erősebb a dollárnál, de úgy is fogalmazhatunk, hogy több dollárra van szükség euró vásárlásához.

Néhány alapvető fogalom a devizakereskedéssel kapcsolatban

Fő devizapárok

A devizapárokkal való mindennapi kereskedés során hat fő devizapárral fog találkozni. Ezek közé tartozik a GBP/USD, az USD/CHF, az USD/JPY, az USD/CAD, az AUD/USD és az EUR/USD. Egyszerűen fogalmazva tehát ezekkel a párokkal kereskednek a leggyakrabban a világon, és itt figyelhető meg a legnagyobb áringadozás. Egy másik fontos ok arra, hogy az AvaTrade-del kereskedjen az, hogy a fő devizapárok esetében garantáljuk a szűk spreadeket.

Kisebb devizapárok

A fenti fő devizapárokkal ellentétben a kisebb devizapárok piacán kisebb a forgalom. Kevésbé likvidek és nagyobb a spread, mint a fő devizapárok esetében. Általános szabály szerint kisebb devizapárnak tekintjük azokat a párokat, amelyek nem tartoznak a hat fő devizapár közé. Az AvaTrade-nél kisebb devizapárok széles választéka áll rendelkezésére a kereskedéshez.

Egzotikus devizapárok

Az egzotikus devizapárok egyik tagja általában egy feltörekvő piacú ország devizája. Nem azért nevezzük ezeket egzotikus devizapároknak, mert az ország elhelyezkedésére szeretnénk utalni, hanem mert e devizapárokkal való kereskedés során további kihívások merülnek fel. Az egzotikus devizapárok általában nem likvidek, nagyobb a spreadjük és kevesebben jegyzik az áraikat. A dél-afrikai rand (ZAR), a hongkongi dollár (HKD) és a mexikói peso (MXN) például az egzotikus devizapárok tagjai közé tartoznak.

Most, hogy ismereteket szerzett a devizakereskedésről, nyisson egy AvaTrade-számlát, hogy elkezdhessen kereskedni a kedvenc fő, kisebb és egzotikus devizapárjaival már ma.