Mit jelent a shortolás?

A „shortolás” kifejezés a tőzsdéről származik. Néhány évvel ezelőtt ez úgy zajlott, hogy a kereskedő kölcsönvette a részvényeket a brókerétől, hogy eladja ezeket és így nyereségre tegyen szert. Ma a „rövidre eladás” vagy egyszerűen „shortolás” az elfogadott kifejezés a kereskedés világában, és egy instrumentum eladását jelenti. Ennek megfelelően egy eszköz megvásárlását „hosszú pozíció felvételének” vagy egyszerűbben „longolásnak” is nevezik.

A shortolás előnyei

A shortolásnak számos előnye van, amelyek sok kereskedőt vonzanak, újakat és tapasztaltakat egyaránt:

  • A shortolás olyan instrumentumokhoz nyújt hozzáférést a kereskedőknek, amelyekkel egyébként nem tudnának kereskedni. Ha valaki egy instrumentum értékének csökkenéséből kíván profitálni, ezt megteheti anélkül, hogy birtokolná azt.
  • Az instrumentum rövidre eladása azt jelenti, hogy eladási pozíciót nyit a platformon, így a kereskedő akkor is haszonra tehet szert, amikor esnek a piacok, ahogyan azt a későbbiekben egy példában is bemutatjuk.
  • A shortolás minimálisra csökkenti a kereskedő által vállalt kockázatot. Nincs szükség az instrumentumok „való életben” való megvásárlására és eladására, inkább kereskedjünk velük elektronikusan, és profitáljunk az árak ingadozásából. Ráadásul, ha valaki nyersolajat birtokol, és az ára drámaian és hirtelen csökken, olyan árucikke lesz, amely kevesebbet ér, mint amikor megvásárolta, és potenciális vevők nélkül is marad.
  • A shortolás során a befektetések nyomon követhetők, és különféle piaci megbízások segítségével – például stop-loss stb. – kontrollálhatók. Ezek kiemelkedően fontosak a shortolás során
  • Csakúgy, mint a hosszú pozíció felvételénél, a shortolás során is alkalmazhatunk tőkeáttételt, így a rendelkezésre álló tőkénél nagyobb pozíciókat nyithatunk.
short-selling

Shortolás példa

Térjünk vissza a cikkben már említett eszközhöz, a nyersolajhoz.

  • Tegyük fel, hogy a hétfői piacnyitáskor az ára 44,50 dollár.
  • A rendes kereskedés során, ha a kereskedő úgy véli, hogy az ár emelkedni fog, vételi pozíciót nyit, és ha az ár 45,50 dollárra emelkedik, 1 dollár nyeresége keletkezik minden eladott egység után.
  • A shortolással a kereskedő eladóként járhat el; ha a várakozása szerint csökkenni fog az ár, akkor eladási pozíciót nyit az eszközre.
  • Ha az ár 43,50 dollárra esik, akkor a nyeresége 1 dollár, és lezárhatja a pozíciót, ami azt jelenti, hogy jobb áron „vásárolja” meg az eszközt.

Shortolás kontra spread betting (spread fogadás)

A rendes kereskedésben alkalmazott shortolás koncepciója érvényes a spread betting ügyletekre is. Ha valaki úgy véli, hogy egy bizonyos eszköz értéke emelkedni fog, feltehet például 10 fontot minden egyes pipre, amennyivel az ár elmozdul. Ha azonban az instrumentum értéke várhatóan csökken, akkor ugyanazt a 10 fontot felteheti minden egyes olyan pipre, amennyivel az érték esik, és ugyanannyit pofitálhat

Shortolás a AvaTrade-del:

A shortolás egy széles körben elfogadott kereskedési módszer, és minden típusú instrumentumra alkalmazható – deviza, árucikk, részvény, kötvény stb. Mivel lehetővé teszi, hogy akkor is kereskedjen és haszonra tegyen szert, ha csökkennek a piacok, fontos, hogy olyan brókert találjon, aki megfelelően kidolgozott kereskedési elemzéssel rendelkezik, amely segítségével eldöntheti, hogy long (vételi) vagy short (eladási) pozíciót nyisson. Az AvaTrade ügyfeleinek rendelkezésére álló több mint 250 instrumentumból álló kínálat számtalan kereskedési lehetőséget és a profitszerzésre rengeteg alkalmat biztosít.