Paper trading

Mit jelent a játékpénzzel való kereskedés?

A különböző kereskedési piacok sok új kereskedőt vonzanak; vannak hosszú távú kereskedők, míg mások rövidebb távú ügyleteket keresnek. Minden új kereskedőre jellemző, hogy érthető módon bizonytalan, és tart attól, hogy pénzt veszít a kereskedés során

Míg minden típusú kereskedés kockázatokkal jár, a brókerek számos eszközt kínálnak a kezdő kereskedőknek, amelyekkel fejleszthetik kereskedési készségeiket. Az egyiket „játékpénzzel való kereskedésnek” nevezik, bár kevésbé valószínű, hogy ezt a kifejezést hallja, mivel úgy ismerik, hogy demószámlán való kereskedés. A „játékpénzzel való kereskedés” a tőzsdéről származik, ahol a befektetők, akik gyakorolni akartak, papírra írták fel befektetéseiket, és így követték a piaci mozgásokat.

A játékpénzzel való kereskedés előnyei

Kereskedés kockázat nélkül

A demószámlákat széles körben használják a kezdő kereskedők, hogy gyakoroljanak, és megtanulják a kereskedést, mielőtt valódi pénzzel próbálnák ki azt. A játékpénzes számlákat/demószámlákat használják a tapasztaltabb kereskedők is, akik új stratégiákat akarnak tesztelni, vagy új kereskedési csatornákon gyakorolni, megismerni egy piacot, és ami a legfontosabb – megismerni magukat kereskedőként. Mondanunk sem kell, hogy ez egy nagyon hasznos eszköz a kereskedés világában.

Virtuális számla

A demószámla használata lehetővé teszi, hogy az első alkalommal kereskedők tapasztalatot szerezzenek, és egy olyan számlával kereskedjenek, amely hasonlóan néz ki és működik, mint az, amit a valódi online kereskedési számlán kereskedők használnak. A demószámla-felhasználók kapnak egy bizonyos összegű virtuális pénzt, és vételi és eladási pozíciók nyitásával kezdhetik meg a kereskedést. Csakúgy, mint egy valódi számla, a demószámla is mutatja a piaci mozgásokat a kereskedők képernyőjén, így eldönthetik, hogy nyitva tartsanak egy ügyletet, vagy lezárják azt. A nap végén értékelhetik műveleteiket, tanulhatnak belőlük, és felkészülhetnek arra, hogy valódi számlájukon kereskedjenek.

A demószámlát használók számára nem csupán a gyakorlás a fontos, hanem az is, hogy visszanézzék tevékenységüket, és ebből is tanuljanak. Ez a tapasztaltabb kereskedők számára is lényeges, akik valamilyen okból demószámlán akarnak gyakorolni – meg kell vizsgálniuk, hogy ügyleteik végül is olyan sikeresek-e, mint ahogy remélték.

A játékpénzzel való kereskedés hátrányai

Vannak azonban a papírpénzzel való kereskedésnek kockázatai is, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Néhányan azt tanácsolják, hogy ne kezdje a kereskedést demószámlán, és ennek is több oka van.

A kereskedés mámora

A legfontosabb szerintük az eufórikus érzés, amit a papírpénzzel való kereskedés adhat. Mivel nem használnak valódi pénzt, a kereskedők olyan kockázatokat vállalhatnak, amelyeket egyébként nem tennének, így növelve nyereségüket. A pénzveszteséget viszont sok esetben nem veszik igazán komolyan, mivel nem valódi a pénz, ami elvész. Van ennek egy másik hátránya is; mivel nem a saját pénzükkel kereskednek, nem mindig követik a piacot, és nem reagálnak úgy, mint a saját pénzükkel tennék.

Késleltetett adatok

Egyes demószámlák nem pontosan naprakész információkat használnak, hanem 15-20 perccel késleltetik azokat, így az adatokat a versenytársak nem használják fel. Mások hamis adatokat mutatnak, de a fő cél mindenképpen ugyanaz – a kereskedők felkészítése a devizapiacra. Az AvaTrader demószámlán megjelenített információk valós idejűek, és a pontos árfolyamokat mutatják. Az eszközök nagyon gyakoriak, amelyeket világszerte használnak a brókerek minden típusú piacon – devizák, részvények, kötvények, árucikkek stb. Mivel nincs valódi pénz, amit be kellene fizetni, ezt gyakran nevezik „játékpénznek”, „Monopoly pénznek” stb.

paper trading with gold

Érdemes-e a játékpénzzel kereskedni?

Végső soron az a kérdés, hogy a kezdő kereskedőknek érdemes-e papírpénzes kereskedést végezniük? Nyissanak demószámlát, mielőtt a valódi piacon kereskednek?

A válasz igen, mindaddig, amíg emlékeznek arra, hogyan végezzék ezt megfelelően. A demószámla hatékonysága néhány egyszerű iránymutatás betartásával drámaian megnövelhető.

Kezelje úgy, mint egy valódi számlát

Ez nemcsak a demószámlák fő akadályát küszöböli ki, hanem megkönnyíti a demószámláról a valódi számlákra való áttérést is. A játékpénzzel való kereskedés egyszerűnek tűnhet, de egy fontos dolog hiányzik belőle.

A valódi kereskedés sok érzelemmel jár, ami pluszt jelenthet, mivel a kereskedők jobban bevonódnak és elkötelezettebbek. Ez azonban negatív következményekkel is járhat – érzelmi alapon való kereskedés, valódi megfontolás vagy kutatás nélkül, ami pénzveszteséggel végződik. Ez természeténél fogva nem része a demószámlákon való kereskedésnek, és mindaddig, amíg nem feledkezik meg erről a különbségről és figyelembe veszi, a demóról a valódi számlára való áttérés sikeresebb lesz.

Tanuljon, amennyit csak lehet

Nagyon ajánlott úgy gyakorolni a demószámlán, hogy közben elolvassa a kereskedni kívánt piacokra vonatkozó cikkeket és oktatási blogokat. Ha már jól ismeri azokat a kereskedési platformot és a piacokat, amelyeken kereskedni kíván, felkészültebben léphet a valódi piacra. Javasoljuk, hogy használja a demószámlát néhány napig, miközben elolvassa a releváns anyagokat is, majd kezdjen kereskedni, amíg még friss tudással rendelkezik.

Végül azt is el kell mondani, a kereskedés nem való mindenkinek. Gyakran előfordul, hogy valaki sietve vág bele a kereskedésbe, anélkül, hogy megértené a platformot vagy a piacot, aminek csalódás a vége, a pénzveszteségről nem is beszélve.

Nagyon ajánlott először demószámlát nyitni a gyakorláshoz, és a játékpénzes kereskedést tükörként tartani magunk elé, hogy megválaszoljuk a következő kérdéseket – készen állok a kereskedésre? Megfelelő nekem ez a piac? Ha a válasz igen, itt az ideje, hogy valódi számlát nyisson!

Kattintson ide a demószámla megnyitásához, és sajátítsa el a kereskedéshez szükséges készségeket!