Bevezetés

Mint minden kereskedőnek, függetlenül attól, hogy újonc vagy tehetséges szakértő a devizakereskedés területén, saját egyedi kereskedési stílusa van. Nincs két egyforma kereskedő, még akkor sem, ha ugyanazokat a szabályokat és információkat követik – valószínűleg kereskedési eredményeik eltérők.

Ismerje meg kereskedési stílusát

A kereskedés aktív részvétel a pénzügyi piacokon, ahol mindenki a különböző pénzügyi eszközök mozgásából kíván további tőkét szerezni.

A piacra való belépésnek és a piacon való részvételnek számos módja van, azonban minden kereskedőnek megvan a saját módszere arra, hogy ezen a globális színtéren elérje céljait. A kereskedési stílus megértése elengedhetetlen része a sikernek. Most részletesebben megvizsgáljuk a kereskedők által alkalmazott leggyakoribb kereskedési stílusokat. Nincsenek olyan konkrét szabályok, amelyek a kereskedőket az alábbiak közül bármelyikre köteleznék – találja meg, ami a legjobban megfelel Önnek, és élvezze a kereskedést!

Rövid- és középtávú kereskedés

A rövidtávú, ahogy a középtávú kereskedés is, a részvény- és határidős piacokon történő kereskedésre utal, ahol a piacra való belépés és a kilépés (a pozíció zárása) között rövid idő telik el, ami néhány perctől néhány napig terjedhet. A rövid/középtávú kereskedés rendkívül jövedelmező lehet, de ugyanakkor nagyon kockázatos is, mivel a piacok a tőzsdéket egy adott időpontban befolyásoló sokféle hatás miatt kiszámíthatatlanok és változékonyak.

Az egyes ügyletek kockázatainak és előnyeinek megértése segíti stratégiája sikerét, és lehetővé teszi, hogy az előre nem látható piaci események hatásait enyhítő intézkedéseket tegyen. A sikeres rövid/középtávú kereskedési helyzetek észleléséhez az alapvető fogalmak megértésére és elsajátítására van szükség.

A rövid és középtávú kereskedés alapjai:

 • A piaci lehetőségek felismerése – ez a piaci lehetőség és az elkerülendő piac közötti különbség felismerését jelenti, mert néha bölcsebb megtartani a tőkét, mint kockáztatni a veszteséget egy túlságosan aktív piacon.
 • A mozgóátlagok vizsgálata – ez egy részvény átlag árfolyama egy meghatározott időszak alatt (konkrétan 15, 20, 30, 50, 100 és 200 nap alatt), ennek elemzésével képet kap arról, hogy a részvény árfolyama felfelé vagy lefelé ívelő spirálban mozog.
 • A ciklikus mintázatok felismerése – mivel a piacok általában ciklikusan mozognak, e ciklusok követése megmutatja a kereskedőknek, hogy mikor van a legjobb időpont egy ügyletbe való belépésre.
 • Piaci trendek és minták – ezek néhány nap alatt alakulhatnak ki, és ha gondosan tanulmányozza őket, bizonyos felfelé és lefelé irányuló görbék bizonyos mintáit észleli. Találja meg az eszköz által felvett trendet, és lovagolja meg a hullámot!
 • Kockázatkezelés – rendkívül fontos, hogy minden kereskedő megtanulja a következőt: „Minimalizálja a kockázatot és maximalizálja a hozamot.” Használja ki a platformon rendelkezésre álló belépési megbízásokat és stop-loss megbízásokat, így nem lépi túl a kereskedési számláján rendelkezésre álló tőkét.
 •  A technikai elemzés használata – a részvény értékelése és tanulmányozása a korábbi árfolyamok és minták alapján segít megjósolni, hogy mi fog történni az eszközzel a közeljövőben.

A középtáv a legjobban a fentiek figyelembevételével határozható meg, és a legtöbb lakossági kereskedő egy vagy néhány napig tartja kereskedési pozícióit, kihasználva a technikai helyzeteket.

Hosszú távú kereskedés

Azok a kereskedők, akik a pozíciókat hosszú ideig megtartják és nyitva tartják – ez az időtartam hónapokig, de akár évekig is nyúlhat –, főként a piacokat befolyásoló fundamentális tényezőket tanulmányozzák. A hosszú távú kereskedőknek általában már az induláskor több tőkére van szükségük, mivel a legtöbb befektető tudatában van annak, hogy a pozícióknak számos piaci változásnak kell ellenállniuk vagy „túlélniük” ezeket, amíg nyitva vannak. A hosszú távú kereskedés mögötti elképzelés az, hogy a hozamokat fokozatosan, egy bizonyos idő alatt kell felépíteni.

Paradox módon a hosszú távú vételi és tartási ügyletekre fordított idő sokkal kevesebb, mint amennyire a rövid/középtávú ügyletekhez szükség van: az utóbbiakra fordított energia a piaci trendekre való azonnali reagálást is magában foglalja. Kockázatkezelési stratégiákat is alkalmazni kell, íme van néhány iránymutatás, amelyet szem előtt kell tartani:

 • Alkalmazzon tőkeáttételt – ragaszkodjon azokhoz a volumenekhez, amelyek saját tőkéjének kis százalékát teszik ki, így pozícióját a napon belüli vagy a héten belüli volatilitás ellenére képes lesz fenntartani.
 • Ne feledkezzen meg a SWAP-díjakról – a swapok olyan díjak, amelyeket minden bróker felszámít, ha éjszaka is nyitva marad a pozíció. Vannak olyan esetek, amikor a swap pozitív összeg, de többnyire negatív, ezért érdemes felkészülnie ezekre a költségekre.
 • Idő kontra nyereségpotenciál – vegye figyelembe a kereskedésre fordított idő mennyiségét, és hasonlítsa össze a lehetséges hozammal. A hosszú távú kereskedőknek viszonylag nagy mennyiségű tőkét kell alkalmazniuk ahhoz, hogy megtérüljön a befektetett idejük. A hosszú távú kereskedők gyakori hibája, hogy még a legjobb stratégiával sem érhetik el a célzott nyereséget, ha túl alacsony tőkeáttételt alkalmaznak.

A kereskedők és a leggyakrabban használt kereskedési stratégiák alkategóriákra való bontása:

Skalpolás

Nagyon gyors tempójú napi kereskedési stratégia, amikor másodperceken és perceken belül lépnek be, illetve ki a pozíciókból. A vétel és az eladás gyakran történik, és a skalpoló kereskedők a legkisebb napközbeni árfolyammozgásokat célozzák meg, hogy nyereségre tegyenek szert. A skalpolás további előnye, hogy a kereskedők nem fognak egynapos (rollover) kamatot fizetni, így kiküszöbölik a többletköltségeket.
A nyereségek célzottak, és stop-megbízások segítik a kereskedőket az ügyletekbe való belépések és az azokból való kilépések kezelésében, mivel a skalpoló kereskedők munkamenetenként sok ügyletet nyitnak egyidőben.

A skalpolás gyors jellege miatt nincsenek mintázatok, elemzések stb., hanem az 1-5 perces tick diagramokra támaszkodnak a gyors döntések során.

Napi kereskedés

Amint a cím is mutatja, a napi kereskedés eszközök ugyanazon a napon történő vételére és eladására utal. Az ilyen típusú kereskedők úgy jutnak nyereséghez, hogy nagyobb tőke felhasználásával használják ki a nagy likviditású eszközök előnyeit, amikor kis árfolyammozgások történnek a piacon. A napi kereskedés egy másik olyan stratégia, amelynél nem merül fel az egynapos költség, mivel minden ügyletet ugyanazon a napon nyitnak és zárnak.

A napi kereskedés kockázatos, magas hozamokkal, így az ezzel a stratégiával kereskedőknek két fő szempontot kell figyelniük a napi kereskedés során: a LIKVIDITÁST és a VOLATILITÁST. A piacok likviditása lehetővé teszi a részvényügyletekbe való optimális áron történő belépést és kilépést. Hogyan lehet ez? A kereskedők az eladási és a vételi ár közötti különbözetet (spread), az alacsony csúszást és a szűk spreadeket keresik.
A volatilitást a várható napi árfolyamtartomány alapján mérik (amelyek a napi kereskedő aktív órái). Minél magasabb a volatilitás, annál nagyobb a nyereségpotenciál, valamint a veszteségarány.

A következő technikák használata nagyban segítheti a napi kereskedési készségek tökéletesítését:

 • A lehetséges belépési pontok azonosítása – a napközbeni gyertyadiagramok, az ECN-jegyzések és az aktuális hírek nagyon jól jelzik, hogy mikor érdemes belépni a piacokra.
 • Árfolyamcélok keresése – az árfolyamcél meghatározása optimális a piacokra való belépéskor, mert meg kell győződnie arról, hogy jó árfolyamon lép be, hogy biztosítsa a nyereséget az ügylet lezárásakor.
 • Stop-loss megbízás – a tőkeáttételes kereskedés megnöveli a kockázatot és a gyors árfolyammozgásoknak való kitettséget. A stop-loss megbízások alkalmazása bármely pozíció esetében korlátozza a veszteségét.
 • Legyőzni a nehézségeket – a stratégia szigorú követése, nem pedig a profit hajszolása alapján értékelni a teljesítményt.

Swing kereskedés

A swing kereskedés arra a stílusára utal, amely inkább a fundamentális kereskedés felé hajlik, ahol a pozíciókat megnyitják és napokig vagy hetekig nyitva tartják. A kereskedés azért inkább fundamentális, mert a swing kereskedő az alapvető mutatók néhány napon belüli változásait figyeli, a végeredmény pedig a középtávú piaci változásokból származó nyereség. A pozíciókat általában terheli az éjszakai tartásért fizetendő egynapos kamat, és a pozíciók több hétig is tarthatók.

A swing kereskedők általában a napi kereskedők és a trendkereskedők között középen helyezkednek el. A napi kereskedők másodpercektől órákig tartó időszakokra tartják meg a részvényeket, de sohasem tovább, mint egy napig. A trendkereskedők inkább a hosszú távú trendeket vizsgálják a fundamentális trendek tanulmányozásával, amelyek néhány héttől hónapokig tarthatnak.

A swing kereskedők néhány napig, de legfeljebb két vagy három hétig tartanak egy részvényt, és ez idő alatt az adott részvény mozgásának csúcs- és mélypontjait keresik. Kereskedői körökben úgy tartják, hogy ez a legjobb kereskedési stílus a kezdőknek, akik szeretnének belevágni a kereskedésbe a pénzügyi piacokon. Ez a fajta kereskedés jelentős profitlehetőséget kínál a haladó vagy a középhaladó kereskedőknek is.

Pozíciókereskedés

Ez a hosszú távú kereskedőknek megfelelő, akik szeretik több hónapon vagy akár éveken át is tartani a pozíciókat. Nem fordítanak figyelmet a rövid távú piaci ingadozásokra, mivel hosszú távra fektetnek be, és úgy vélik, hogy a kis piaci változások idővel kiegyenlítődnek. A pozíciókereskedés a napi kereskedés szélsőséges ellentéte, mivel a cél a hosszú távú profitszerzés és a trend elmozdulása, nem pedig a rövidtávú árfolyammozgás.

Sok kereskedő, aki ezzel a stratégiával kereskedik, heti vagy havi diagramokat néz annak vizsgálatára, hogy a kiválasztott eszköz a trend szempontjából hol helyezkedik el. Ezt technikai és fundamentális elemzéssel határozzák meg, így értékelik az árfolyam-diagramokat és piaci tevékenységet. Ezekhez az ügyletekhez kapcsolódnak a kereskedési iparágban görgetés (rollover) néven ismert, a pozíció éjszakai tartásáért fizetendő díjak is.

Miért érdemes az AvaTrade-del kereskedni

Ha ismeri a különböző kereskedési stílusok részleteit, mindegyiket kipróbálhatja kockázatmentes demószámlánkon, hogy megtudja, melyik Önnek a legmegfelelőbb.

A legjobb oktatóanyagokat kapja a piai ismeretek megszerzéséhez, valamint támogatásként a hét 5 napján, éjjel-nappal elérhető legjobb ügyfélszolgálatot. Számos ingyenes kereskedési eszközt kínálunk, így magabiztosan léphet be a piacokra. Csatlakozzon az AvaTrade-hez most, és használja ki, hogy a piacon a legjobbal kereskedhet!