Leverage trading guide

Mit jelent a tőkeáttételes kereskedés?

A tőkeáttételes kereskedés, mely margin kereskedés néven is ismert, egy olyan rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a kereskedő saját tőkéjénél sokkal nagyobb pozíciókat nyisson. A kereskedőnek a pozíció egy bizonyos százalékát kell befektetnie, amit számos tényező befolyásol, és instrumentumtól, brókerektől és platformoktól függően változik. A tőkeáttételes kereskedés a kereskedők és a brókerek körében népszerű, napjainkban általános kereskedési rendszer. A „tőkeáttétel” általában a pozíció értéke és a szükséges befektetés arányára utal, a „margin” pedig a pozícióhoz szükséges százalék.

Miért kereskedjen tőkeáttétellel

A tőkeáttételes kereskedésnek számos előnye van, olyan sok, hogy a kereskedés világának általános eszközévé vált.

  • Minimálisra csökkenti a kereskedő által befektetendő tőkét. Ahelyett, hogy az instrumentum teljes árát kifizetné, értékének csak egy kis részét kell befektetnie. Például, ha egy pozíció értéke nyitáskor 3.000 $; a teljes összeg megfizetése helyett 400:1-hez tőkeáttételt alkalmazhat, ami azt jelenti, hogy minden 400 $ tényleges érték ellenében 1 $ saját tőke befektetésére van szükség. Ez azt jelenti, hogy ennek a pozíciónak a megnyitásához 7,5 $ szükséges.
  • Néhány instrumentum viszonylag olcsó, így szinte minden kereskedő könnyen kereskedhet ezekkel. Ugyanakkor, mások tekintélyesebbek, illetve kereskedési gyakoriságuk és más tényezők miatt drágábbak. Ahelyett, hogy nagy összegeket fektetne be a piacaikon való részvételhez, tőkeáttételt alkalmazhat, és kihasználhatja ezen becses instrumentumok áringadozása nyújtotta előnyöket.
  • Míg a tőkeáttételes vagy margin kereskedés alacsonyabb tőkeigénye folytán sok kereskedőnek nagy előnyt jelent, de a veszteség kockázatával is jár. Sokkal többet nyerhet kezdeti befektetésénél, de a veszteségek azonos mértékűek lehetnek. Fontos a nyitott pozíciók nyomon követése, valamint a nagyobb arányú veszteségek elkerülése érdekében stop loss (veszteség stop) és egyéb piaci megbízások adása.

Példa a tőkeáttételes kereskedésre – Lakossági ügyfelek

Például, egy Troy uncia arany ára 1327 $. A kereskedő úgy gondolja, hogy az ár emelkedni fog, ezért nagy vételi pozíciót kíván nyitni, 10 egységre. A pozíció teljes ára 13270 $, ami nem csupán nagy kockázatot jelent, de sok kereskedő nem is rendelkezik ekkora összeggel. Az AvaTrade által ajánlott 20:1-hez tőkeáttétellel, vagy 5,00%-os margin-al az összeg jelentős mértékben csökken. Ez azt jelenti, hogy minden 20 $ értékű pozícióhoz a kereskedőnek 1 $-t kell számlájáról befektetnie, ami összesen 663,50 $-t jelent.

Margin call – Lakossági ügyfelek

A tőkeáttétel alkalmazásához számláján rendelkezésre kell állnia a lehetséges veszteségek fedezéséhez szükséges összegnek. A brókerek különböző követelményeket szabnak, az AvaTrade azt írja elő, hogy a Lakossági ügyfeleknek a MetaTrader 4 és az AvaOptions számláikhoz a felhasznált margin legalább 50%-a tőkeként rendelkezésre kell álljon.
Visszatérve a fenti példára, a pozíció eredeti értéke 13270 $ volt; mely esetében mind a MetaTrader 4, mind az FX opciós kereskedői számlával rendelkező kereskedő 663,50 $-t fektetett be tőkéjéből tőkeáttétellel, és amennyiben a felhasznált margin 50%-a, vagyis 331,75 $, tőkeként rendelkezésre áll, pozíciói nyitva maradnak.
Ugyanakkor azonban, ha a kereskedő veszteséget szenved el, és tőkéje a MetaTrader 4 és az AvaOptions számlák esetében a felhasznált margin 50%-a alá csökken, a bróker zárja az ügyfél pozícióját/pozícióit. Ez a „Margin Call”. Az AvaOptions számlákon az ügyfél minden pozíciója zárásra kerül, míg a MetaTrader 4 számlán először a legnagyobb veszteséges pozíció kerül zárásra, majd addig folytatódik a pozíciók zárása, amíg a tőke szintje a felhasznált margin 50%-a fölé nem kerül.

Példa a tőkeáttételes kereskedésre – Szakmai és nem-EU ügyfelek

Például, egy Troy uncia arany ára 1327 $. A kereskedő úgy gondolja, hogy az ár emelkedni fog, ezért nagy vételi pozíciót kíván nyitni, 10 egységre. A pozíció teljes ára 13270 $, ami nem csupán nagy kockázatot jelent, de sok kereskedő nem rendelkezik ekkora összeggel. Az AvaTrade által ajánlott 200:1-hez tőkeáttétellel, vagy 0,50%-os margin-al az összeg jelentős mértékben csökken. Ez azt jelenti, hogy minden 200 $ értékű pozícióhoz a kereskedőnek 1 $-t kell számlájáról befektetnie, ami összesen csak 66,35 $-t jelent.

Margin Call – Szakmai és nem-EU ügyfelek

A tőkeáttétel alkalmazásához számláján rendelkezésre kell állnia a lehetséges veszteségek fedezéséhez szükséges összegnek. A brókerek különböző követelményeket szabnak, az AvaTrade azt írja elő, hogy a Szakmai és nem – EU kereskedőknek a MetaTrader 4 és az AvaTradeOptions számláikhoz felhasznált margin legalább 10%-a tőkeként rendelkezésre kell álljon. Visszatérve a fenti példára, a pozíció eredeti értéke 13270 $ volt; mely esetében mind a MetaTrader 4, mind az FX opciós számlával rendelkező kereskedő tőkéjéből 66,35 $-t fektetett be tőkeáttétellel, és amennyiben a felhasznált margin 10%-a, vagyis 6,64 $, tőkeként rendelkezésre áll, pozíciói nyitva maradnak. Ugyanakkor azonban, ha a kereskedő veszteséget szenved el, és tőkéje a MetaTrader 4 és az AvaOptions számlákon a felhasznált margin 10%-a alá csökken, a bróker zárja az ügyfél pozícióját/pozícióit. Ez a „Margin Call”. Az AvaOptions számlákon az ügyfél minden pozíciója zárásra kerül, míg a MetaTrader 4 számlán először a legnagyobb veszteséges pozíció kerül zárásra, majd addig folytatódik a pozíciók zárása, amíg a tőke szintje a felhasznált margin 10%-a fölé nem kerül.

Tőkeáttételes kereskedés az AvaTrade-el

Az AvaTrade számos instrumentumot kínál, mindegyik esetében más a tőkeáttétel, ami a kereskedő által választott platform függvényében is változhat. Az AvaTrade-el akár -hez tőkeáttétellel kereskedhet, illetve a MetaTader4-en -hez tőkeáttétellel is. A legtöbb forex pár esetében magasabb a tőkeáttétel, néhány nemesfém esetében -hez, a nyersolajnál -hez, és néhány egyéb nemesfém, mint az ezüst vagy a platina, esetében -hez a tőkeáttétel. A kereskedés megkezdése előtt fontos ellenőrizni a konkrét platformon elérhető tőkeáttételt; illetve a margin call elkerülése érdekében mindig gondoskodjon arról, hogy számlája egyenlegén elegendő tőke álljon rendelkezésre ahhoz, hogy zavartalanul folytathassa a kereskedést.